Ga naar de inhoud
Ondernemen

Deliveroo: Maaltijdbezorgers willen helemaal niet in vaste dienst

Geen enkele bezorger van Deliveroo heeft de directie gevraagd om een vast dienstverband. Wel heeft Deliveroo ‘tientallen steunbetuigingen ontvangen van bezorgers met de opmerking dat ze willen doorwerken als zelfstandige’.

Dat bevestigt een woordvoerder van Deliveroo na berichtgeving van De Telegraaf. Stijn Verstijnen, directeur van Deliveroo Nederland gaf vandaag een uitgebreid interview aan de krant. 

Eerder deze maand besloot de kantonrechter van de Rechtbank Amsterdam dat maaltijdbezorgers die voor Deliveroo werken geen zzp'ers zijn. Ze kunnen nu aanspraak maken op een echte arbeidsovereenkomst. De rechter oordeelde daarover in twee zaken die vakbond FNV aanspande tegen Deliveroo.

Rechter:
Werken
Rechter: Deliveroo-bezorgers zijn toch geen zzp'ers

Geen meldingen

"De rechter heeft niet gesteld dat Deliveroo iedereen in dienst moet nemen, zij heeft gezegd dat bezorgers kunnen vragen om in dienst genomen te worden. Dergelijke verzoeken hebben wij tot op heden niet ontvangen", laat de woordvoerder van Deliveroo weten aan RTL Z.

Op het moment dat bezorgers zich wel zouden melden, dan neemt Deliveroo dat 'uiterst serieus'.

"We hebben tientallen berichten (mails, telefoontjes) ontvangen met steunbetuigingen en met de opmerking dat ze door willen werken als zelfstandige", aldus de woordvoerder van Deliveroo.

Verwarring bij bezorgers

Bezorgers hebben zich na de uitspraak van de rechter wel bij FNV gemeld, laat een woordvoerder weten.  Meer details wil FNV niet geven. "We gaan nu niet in op allerlei vragen. Er ligt gewoon een rechtelijke uitspraak waar Deliveroo zich aan moet houden", luidt het korte statement van FNV-woordvoerder José Kager.

Volgens Deliveroo hebben de uitspraken vooral voor veel verwarring bij bezorgers gezorgd, omdat dezelfde Rechtbank Amsterdam een half jaar geleden het tegenovergestelde oordeelde. De rechter concludeerde toen dat de zzp-constructie wel degelijk binnen de huidige wetgeving valt.

Riders Union

Eind 2017 besloot Deliveroo alle koeriers in loondienst te vervangen door zzp'ers. Volgens de toenmalig directeur van Deliveroo Nederland, Philip Padberg, was dat beter voor het bedrijf en de bezorgers.

Een relatief klein deel van de bezorgers was het daar niet mee eens. Ze organiseerden zich in de 'Riders Union' om zich te verzetten tegen de plannen. Ondersteund door FNV kwamen er rechtszaken.

Deliveroo
Lees meer
Deliveroo wint rechtszaak van maaltijdbezorger Sytze

In hoger beroep

Bezorgers moesten via een partnerovereenkomst aan de slag bij Deliveroo, waardoor ze volgens het bedrijf veel meer vrijheid zouden krijgen en zelf konden bepalen wanneer ze zouden werken. Volgens FNV was daar geen sprake van en was er wel degelijk nog steeds sprake van een arbeidsrelatie.

De Amsterdamse rechter is het daarmee eens. "De verhouding tussen Deliveroo en de bezorgers is met de invoering van de nieuwe contractvorm niet wezenlijk veranderd", stelt de rechtbank.

Deliveroo is het niet eens met de uitspraak van de rechter en is mening dat een rechter naar de individuele werkomstandigheden van die bezorger zou moeten kijken. Deliveroo is in hoger beroep gegaan.