Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Prijs voor afkopen 'vliegschaamte' is 'lang niet altijd reëel'

23 januari 2019 06:30 Aangepast: 24 januari 2019 09:41
Beeld © ANP

De CO2-uitstoot van je vliegreis compenseren kost je een paar euro tot enkele tientjes. Helemaal geen reële prijs, zeggen ze bij FairClimateFund. Grote vliegmaatschappijen maken het de consument gemakkelijk, maar ze zijn eigenlijk veel te goedkoop.

Volgens luchtvaartkoepel IATA en BSP Nederland is vorig jaar een nieuw record gevestigd in het aantal vliegreizen. Nederlanders kochten 7 procent meer tickets dan in 2017. KLM telde 34 miljoen passagiers. Van 'vliegschaamte', vanwege de zware belasting van een vliegreis op het milieu, lijkt geen sprake. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen stoten volgens het CBS jaarlijks zeker 12 miljoen ton aan CO2 uit.

Vliegmaatschappijen maken het ons gemakkelijk ons schuldgevoel af te kopen. Om de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren, is het aanvinken van een vakje vaak al voldoende.

Er wordt in verhouding tot je ticketprijs vaak een relatief klein bedrag afgeschreven en klaar is Kees. Voor Barcelona betaal je 2 euro. Om een tripje naar Bangkok te compenseren leg je 11 euro neer. Op die laatste vlucht stoot je als passagier bijna 1300 kilo (of 1,3 ton) CO2 uit. Echt storm loopt het trouwens nog niet. Slechts 80.000 reizigers maakten er bij KLM vorig jaar gebruik van. 

Bomen

Maar wat gebeurt er dan met die CO2-compenserende euro's? Luchtvaartmaatschappij KLM zegt onder meer bomen te planten op stukken gedegradeerde grond in Panama. Of er wordt een biogascentrale mee gefinancierd voor huishoudens in India. Duurzame cacaoproductie in Latijns Amerika krijgt steun. Of gasgestookte oventjes, in plaats van stinkende houtovens waarvoor veel bomen worden gekapt in Ethiopië.

Hoeveel CO2 reductie dat oplevert laat KLM uitzoeken door Gold Standard, een organisatie die CO2-compensatieprojecten certificeert. Voor de vlucht naar Bangkok gaat het geld naar CO2OL Tropical Mix. 

CO2 compensatie voor een vlucht naar Bangkok kost bij KLM 11 euro. CO2 compensatie voor een vlucht naar Bangkok kost bij KLM 11 euro.

Te goedkoop

Het bedrag dat KLM rekent is overigens laag in vergelijking tot de concurrentie Het televisieprogramma Kassa zocht het uit en constateerde dat je bij Air France en Lufthansa meer dan twee keer zoveel betaalt. En als je niet via de vliegmaatschappij zelf maar rechtstreeks bij een CO2-reductiefonds dan is het vaak nog duurder.

Volgens Mariken Stolk van Milieu Centraal zijn projecten met een keurmerk vaak duurder. Aanbieders die de totale klimaatimpact van de vlucht berekenen, zijn dan ook duurder. "CO2 die wordt uitgestoten op grote hoogte geeft een versterkt broeikaseffect en er worden ook andere broeikasgassen uitgestoten. Om  de totale klimaatimpact van de vlucht te berekenen zou je de CO2 uitstoot dubbel moeten tellen.  Niet alle aanbieders doen dat, sommigen berekenen alleen de CO2."

Bij FairClimateFund, een organisatie die FairTrade-compensatieprojecten uitvoert voor grote Nederlandse bedrijven, moet je voor het compenseren van een ton CO2-uitstoot 15 tot 19 euro betalen. Maar ook die prijs is lang niet altijd reëel, legt Marcel Spaas van FairClimateFund uit.

"De daadwerkelijke prijs van het compenseren van CO2 hangt af van het type project. Een bos planten heeft een andere prijs dan kookstoven verspreiden." Volgens Spaas is de goedkoopste manier van CO2 reduceren het cleancooking project in Afrika. "Dat kost maar 8 tot 9 euro per ton CO2 reductie.’ Een bos planten is vele malen duurder. En een ton CO2 reduceren in Europa is gauw tien keer zo duur."       

Handelaren

Volgens Spaas is het niet altijd duidelijk welk deel van het bedrag dat je een vliegmaatschappij betaalt daadwerkelijk in een CO2-reductieproject. En wie daaraan wat verdient. "Transparantie is er nodig."  

"De vliegmaatschappij gaat niet zelf een project doen. Ze kopen het bij gespecialiseerde organisaties. De handel in die projecten slokt soms tot meer een derde van het bedrag dat de reiziger betaalt op."

Bij KLM was dinsdag niemand beschikbaar om vragen over CO2-compensatie te beantwoorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van