Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Van de Oostvaardersplassen naar jouw bord: herten snel verkocht

22 januari 2019 17:04 Aangepast: 23 januari 2019 13:00
Hertenvlees van de afgeschoten edelherten wordt verwerkt. Beeld © ANP

Na alle ophef, rechtszaken, bijvoeracties en demonstraties worden er ruim 1800 edelherten uit het natuurgebied van de Oostvaardersplassen afgeschoten. Nu kan de verkoop van het vlees beginnen. En daar zijn veel liefhebbers voor.

Via Koopeenhert.nl kun je je aanmelden voor hertenvlees. Het aanbod van deze week, 87 stuks, is al uitverkocht, want sinds er aandacht voor is gekomen in de media gaat het hard. Maar 'binnenkort zijn er weer nieuwe edelherten beschikbaar', geeft de organisatie aan. Geïnteresseerden worden via een nieuwsbrief op de hoogte gehouden.

Het is niet nieuw voor de ondernemers van Crowdbutching, die achter de verkoop zitten. Eerder startten ze onder andere al Koopeenkoe.nl, Koopeenkip.nl en Koopeengeit.nl. Het concept: ál het vlees van een dier wordt verkocht, van kop tot staart. Op het pakket dat je koopt staat een nummer, waarmee je kunt achterhalen welk hert je precies gekocht hebt, aan de hand van het wildmerk van het dier.

Er zijn twee pakketten te koop: eentje van 2 kilo voor 59,95 euro en eentje van 4 kilo voor 99,95 euro. Je krijgt dan een pakket met verschillende producten gemaakt van hert, bijvoorbeeld biefstukken, hamburgers en chipolataworstjes.

Ingepakt hertenvlees van Koopeenhert.nl. Ingepakt hertenvlees van Koopeenhert.nl.

Voedselbank

Er worden tot april ruim 1800 edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer - eigenaar van de grond - verzorgt het schieten, het vlees wordt vervolgens voor een paar euro per kilo verkocht aan poelier Pieter van Meel in Amsterdam. De inkomsten vloeien terug het natuurgebied in en worden gebruikt om een deel van de kosten van het schieten te dekken, laat Staatsbosbeheer weten.

Van Meel levert het vlees vervolgens weer door: 2000 kilo gaat naar de Voedselbank, een deel gaat naar restaurants en de rest komt uit bij Koopeenhert. Die krijgt batches hertenvlees binnen, als jagers weer een partij dieren hebben afgeschoten. Het afschieten van de dieren gaat nog niet zo snel, daarom heeft Staatsbosbeheer vorige week besloten de jacht op te voeren.

Afgeschoten herten van Oostvaardersplassen hangen in de koelcel bij Van Meel. Afgeschoten herten van Oostvaardersplassen hangen in de koelcel bij Van Meel.

Verspilling

Crowdbutching is het vooral te doen om voedselverspilling tegengaan. Eerder dook het bedrijf al op de problemen rond geitenbokjes, die vaak worden vernietigd in plaats van opgegeten.

"We lazen voor de kerst dat de herten worden afgeschoten en vroegen ons meteen af wat er met het vlees zou gebeuren", vertelt Berend de Voortwis, ceo van het bedrijf. Hij zocht contact met poelier Van Meel en maakte afspraken: de herten worden gekocht voor een paar euro per kilo, inclusief huid en botten. Na verwerking gaat het vlees er weer uit voor 25 euro per kilo, wat volgens de eigenaar 'marktconform' is. Goede business dus.

Eerst verkopen, dan pas slachten

De Voortwis begon vijf jaar geleden met het bedrijf, om transparant te maken waar ons eten vandaan komt. "Ons vleessysteem is uit balans, het is totaal ontransparant waar ons vlees vandaan komen", legt hij uit. "We willen dat er minder vlees wordt gegeten en vooral dat je een dier van kop tot staart kunt eten."

Het bedrijf draait het slachtproces om: in plaats van eerste slachten en dan verkopen, wordt er eerst gekeken naar de vraag. "We nemen een dier dat klaar is voor slacht als uitgangspunt. Pas als alles verkocht is, van kop tot staart, wordt het dier geslacht", vertelt De Voortwis. "Is een dier niet helemaal verkocht, dan zien we af van de slacht of wachten we nog even."

De verkoop van het hertenvlees gaat hard, Koopeenhert.nl is 'ontzettend verrast door het grote enthousiasme'. Het bedrijf - dat ook actief is in Duitsland en Engeland - zit niet stil. Gevraagd naar mogelijkheden, laat De Voortwin weten wel wat te zien in de ganzen die bij Schiphol worden afgeschoten om overlast te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van