Ga naar de inhoud
Business

Afbrokkelend Blokker verkoopt ook het Belgische Maxi Toys

Portugezen leggen Blokker-dochter Maxi Toys in hun winkelwagen. Beeld © ANP

De afbrokkelende winkelgigant Blokker Holding heeft opnieuw een groot bedrijfsonderdeel verkocht. De Belgische speelgoedwinkelketen Maxi Toys komt in handen van de Portugese investeringsmaatschappij Green Swan. Dat kocht eerder al de Spaanse en Portugese winkels van Toys ‘R Us.

De verkoop is onderdeel van de volledige ontmanteling van het familieconcern Blokker Holding. In het voorjaar van 2017 kondigde het bedrijf aan alle ketens behalve de huishoudwinkels van Blokker te verkopen. Eind vorig jaar volgde het bericht dat het bedrijf zelfs ook de Blokker-keten in de verkoop heeft gezet.

Afgelopen anderhalf jaar verkocht de voormalige retailgigant daadwerkelijk Leen Bakker, Intertoys en Xenos Duitsland. Veel Nederlandse winkels van Xenos worden omgebouwd tot de huishoudformule Casa, dat in handen blijft van Ab Blokker, de eigenaar van Casa en grootaandeelhouder in Blokker Holding. Discountketen Big Bazar staat nog in de etalage.

Last van webwinkels

Maxi Toys werd in 1989 opgericht en in 1997 overgenomen door Blokker Holding. De keten telt inmiddels 170 winkels, vooral in België en Frankrijk. Ook is het bedrijf actief in Luxemburg en Zwitserland. Het bedrijfsonderdeel telt 1100 werknemers.

Op die markten had Maxi Toys afgelopen jaren veel last van de opkomst van webwinkels en discounters, die speelgoed verkopen. Omdat de groei op de belangrijkste markten achterbleef, richtte het bedrijf zich op andere landen via franchise-formules in Roemenië en Marokko en een samenwerkingsovereenkomst in Turkije.

Portugese kopers

Koper Green Swan is een Portugees investeringsfonds, dat vorig jaar in het nieuws kwam door de overname van de Spaanse en Portugese winkels van de failliete Amerikaanse speelgoedgigant Toys 'R' Us. 

Ceo Paulo Andrez van Green Swan denkt dat de winkelketen onder de nieuwe eigenaren veel betere overlevingskansen heeft. "Met onze speelgoedmerken in andere Europese landen, en vooral met Toys 'R' Us in Spanje en Portugal, slagen we in een ommekeer op de turbulente speelgoedmarkt", stelt hij in een verklaring. Volgens hem bewijst dat dat de rol van gespecialiseerde speelgoedwinkels nog lang niet is uitgespeeld.

Overigens zette Maxi Toys ook in het verleden al in op winkelbeleving en online speelgoedhandel.

Hoe
Meer van RTL Z:
Hoe Toys 'R' Us Nederland wilde veroveren (maar faalde)