Business

Topman Scotch & Soda treedt terug na tegenvallende groei

21 januari 2019 19:02 Aangepast: 31 januari 2019 16:01
Dirk-Jan Stoppelenburg stopt als topman bij Scotch & Soda. Beeld © Scotch & Soda

Dirk-Jan Stoppelenburg (51) stopt als topman van het Amsterdamse modehuis Scotch & Soda. Hij gaat als president-commissaris toezicht houden op het bedrijf. Het modehuis boekt winst, maar miste de afgelopen jaren haar groeidoelstellingen.

Het modemerk Scotch & Soda werd in 2001 nieuw leven ingeblazen door vier ondernemers, die het bedrijf in 2011 verkochten aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital.

Die nieuwe eigenaar is in Nederland vooral bekend als de voormalig eigenaar van het failliete warenhuis V&D.

Investeringsmaatschappij

Sun Capital gaf de leiding van Scotch & Soda in 2014 in handen van Stoppelenburg, een Nederlander die daarvoor voor het Zweedse verpakkingsbedrijf Tetra Pak en het Zweedse modehuis Gant werkte.

Onder vleugels van Sun Capital wist Scotch & Soda te groeien van 289 tot 1367 werknemers. Het aantal winkels steeg van 11 tot 225, waarvan 120 winkels in eigendom.

Groei is eruit

Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat de groei er de laatste jaren echter uit is bij Scotch & Soda. In het boekjaar juni 2017-mei 2018 boekte het bedrijf 339 miljoen euro omzet, 52 miljoen bedrijfsresultaat en een nettowinst van 900.000 euro. De omzet en het bedrijfsresultaat groeiden met respectievelijk 1 en 2 procent. Het jaar ervoor maakte het bedrijf een verlies van 5,4 miljoen euro.

Dat kan op het Amsterdamse hoofdkantoor en bij de Amerikaanse eigenaren niet tot tevredenheid hebben gestemd. In februari 2016 stelde Stoppelenburg nog dat de omzet binnen drie jaar moest doorgroeien tot 750 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat zou moeten stijgen van 50 naar 100 miljoen euro.

Verkoop bedrijf

De stagnatie komt Sun Capital niet goed uit, zeker niet nu de eigenaar zich volgens geruchten voorbereidt op een verkoop van Scotch & Soda. Het FD meldde afgelopen zomer dat de investeerder een zakenbank heeft ingehuurd om het modehuis te verkopen.

Volgens woordvoerder Derk de Vos heeft het terugtreden van Stoppelenburg niets te maken met het missen van de groeidoelen, of de geruchten over de verkoop. "Dirk-Jan heeft hier zelf voor gekozen omdat hij na vijf intensieve jaren met veel reizen, meer tijd wil doorbrengen met zijn gezin in Zweden. Sun Capital heeft hem gevraagd om in de rol van toezichthouder toch betrokken te blijven."

Scotch & Soda wil verder niet ingaan op vragen over de resultaatontwikkeling en de mogelijke verkoop van het bedrijf.

De huidige president-commissaris Michiel Witteveen, die als bestuursvoorzitter van Blokker Holding de ontmanteling van dat familiebedrijf leidt, wordt na de wissel regulier commissaris bij Scotch & Soda. "Zo krijgen we veel expertise in de board." Naar een opvolger voor Stoppelenburg wordt nog gezocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van