Mediaconcern Talpa heeft de reputatie een lastige werkgever te zijn, omdat oprichter John de Mol het uiterste eist van zijn medewerkers. Dat het bedrijf ook keihard kan optreden tegen werknemers van wie het af wil, blijkt uit een slepende rechtszaak tussen Talpa Media en een creatief directeur.
In de zaak heeft Talpa Media onlangs de derde nederlaag geleden. Eind 2017 oordeelde de voorzieningenrechter in Lelystad al dat het bedrijf de geschorste directeur weer moest toelaten tot zijn werk. Volgens de rechter stelde Talpa zich niet op als 'goed en zorgvuldig handelend werkgever.'
Afgelopen augustus moest Talpa de man van de rechter een deelbonus van 400.000 euro betalen. En dinsdag verloor het bedrijf het hoger beroep tegen de eerste uitspraak.
Aantrekkelijke beloning
In 2011 trad de man bij Talpa Media in dienst als creatief directeur, verantwoordelijk voor de creatieve uitvoering van een pakket televisieprogramma’s waaronder Koffietijd, RTL Live en Utopia.
Het bruto maandsalaris van 17.500 euro was al aantrekkelijk, maar het beloningspakket werd pas echt goudgerand toen John de Mol het televisieproductiebedrijf in 2015 voor 500 miljoen euro verkocht aan ITV. Dat bedrag kan verder oplopen, omdat de koper ook nog betaalt op basis van toekomstige resultaten.
Dankzij een participatieregeling profiteren de topmanagers van Talpa daar royaal van mee. Zolang hij in dienst blijft, heeft de creatief directeur recht op ruim 3,6 miljoen euro, verspreid over vijf termijnen tot 2020. In de zomer van 2015 ontving hij al ruim 900.000 euro.
Schorsing
Maar in 2017 liep het mis. In mei dat jaar hoorde de creatief directeur van John de Mol, die ook na de verkoop aan ITV nog feitelijk de leiding heeft over Talpa Media, dat hij ontevreden is ('slappe hap') over zijn prestaties. Vier maanden later liet het bedrijf weten van hem af te willen.
Omdat Talpa hem echter niet de resterende termijnen van zijn verkoopbonus wilde uitkeren, kwamen het bedrijf en de directeur niet tot overeenstemming. Begin oktober zette Talpa hem op non-actief.
Gehakt van Talpa
De creatief directeur pikte dat echter niet, en stapte naar de rechter. Daar werd gehakt gemaakt van Talpa. Volgens de voorzieningenrechter heeft het bedrijf het vermeende disfunctioneren 'op geen enkele wijze onderbouwd.'
Ook meende de rechter dat Talpa de directeur niet adequaat aansprak op zijn functioneren, en naliet hem te steunen in een verbetertraject. Bovendien zou Talpa de arbeidsverhouding verder onder druk hebben gezet door de resterende overnamebonussen niet uit te betalen.
Afgedwongen bonusbetaling
Onder druk van de rechter ging de directeur eind 2017 weer aan de slag maar afgelopen maart meldde hij zich ziek met een burn-out. Een re-integratietraject zit nog in de beginfase.
Intussen wist de directeur via de rechter ook af te dwingen dat Talpa hem het tweede deel van de overnamebonus betaalde, van 400.000 euro. En dinsdag verloor Talpa ook het hoger beroep tegen de eerste uitspraak, waardoor het bedrijf de man niet alsnog aan de kant kan schuiven.
Zoektocht nieuw personeel
De zaak komt Talpa niet gelegen, nu het bedrijf bezig is met de opbouw van een nieuw mediabedrijf waarvoor veel nieuwe werknemers nodig zijn.
Broadcast Magazine suggereerde vorig jaar dat de werving daarvan wordt bemoeilijkt door het imago van De Mol als veeleisende werkgever. "We kunnen daar eerlijk over zijn: we hebben een beetje de naam in de markt dat het er soms heftig aan toe kan gaan. De lat ligt inderdaad hoog", zei managing director Content Geertje Hoek daar destijds over.
Talpa wil geen commentaar op de zaak geven. "Het betreft een lopende procedure, dus daar doen we geen uitspraken over", aldus woordvoerder Thomas Loudon. De advocaten van de creatief directeur waren onbereikbaar voor een toelichting.