Ga naar de inhoud
Ondernemen

Ondernemers zenuwachtig over brexit, willen dat Rutte ingrijpt

Beeld © ANP

Ondernemersorganisaties roeren zich nadat de brexitdeal gisteravond spectaculair onderuit gehaald werd door het Britse parlement. De tuinders willen geld zien van Den Haag als er een harde brexit komt, VNO-NCW en MKB Nederland vestigen hun hoop op premier Rutte.

Volgens VNO-NCW zijn ondernemers de onzekerheid rond de brexit 'spuugzat' en moet alles op alles worden gezet om een brexit zonder deal te voorkomen. De werkgeversorganisatie pleit voor uitstel, als dat nodig is.

Rutte moet persoonlijk ingrijpen

VNO-voorzitter Hans de Boer prijst het kabinet om de voorzorgsmaatregelen die worden getroffen voor een harde brexit, maar vreest toch chaos als het zover zou komen. Wat hem betreft moet premier Rutte ingrijpen. 

"Premier Mark Rutte moet met zijn langjarige ervaring in de EU kijken welke mogelijkheden er zijn om uit deze impasse te geraken door de zaak te temporiseren, zonder dat we de onderhandelingspositie van de EU ondergraven", aldus De Boer.

Die oproep is niet aan dovemansoren gericht. Vandaag nog zei Rutte dat hij bereid is om de Britten uitstel te geven als ze daar zelf om vragen.

Tuinbouwers in de piepzak

Jacco Vonhof van MKB Nederland noemt de brexit 'een triest proces dat alleen verliezers lijkt te kennen'. Hij roept zijn achterban op om zich vooral maar op het zwartste scenario voor te bereiden.

Bij de land- en tuinbouwers vrezen ze ook een harde brexit, en dan vooral de files die dreigen te ontstaan aan de grens. LTO Nederland roept de regering op om zoveel mogelijk douaneambtenaren en keuringsdiensten in te zetten. Die moeten 24 uur per dag en 7 dagen per week doorwerken.

Geld op tafel

En LTO doet er nog een schepje bovenop: de organisatie wil geld zien van de overheid als hun leden schade zouden lijden doordat ze bijvoorbeeld met bederfbare waar aan de grens moeten wachten.

De land- en tuinbouwers wijzen erop dat het kabinet 651 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor een harde brexit en wil dat een deel van dat geld voor de sector wordt gebruikt.

Ook andere bracheorganisaties als GroentenFruit Huis (GFH) en groothandelclub VGB laten vandaag weten zich zorgen te maken over een harde brexit. Voor extra papierwerk is directeur Gert Mulder van GFH niet bang, dat is zijn sector wel gewend. Maar oponthoud aan de grens wordt ook door hem gevreesd, want ook zijn leden vervoeren spullen die snel bederven.