Business

Oprichter sleept met truc nog 100.000 euro uit failliet Jobbird

15 januari 2019 06:03 Aangepast: 22 februari 2019 00:27
Oprichter Cruiming bracht domeinnamen Jobbird onder buiten het bedrijf. Beeld © Jobbird

Oprichter Jan-Peter Cruiming heeft nog honderdduizend euro uit de failliete vacaturesite Jobbird weten te slepen. Hij ontving dat geld door de verkoop van de domeinnamen, die via een handige constructie waren ondergebracht in een afzonderlijk bedrijf.

Het bankroet van Jobbird begin december was een van de meest opvallende faillissementen van 2018. Begin dat jaar had oprichter Cruiming namelijk nog aangekondigd met de vacaturesite de internationale markt te gaan veroveren.

Wereld veroveren

Om die ambities waar te maken nam Jobbird vorig jaar nieuwe werknemers in dienst, en verhuisde naar een prestigieuze locatie aan de Gouden Bocht in de Amsterdamse Herengracht.

Als oprichter van de Nationale Vacaturebank, dat hij in 2004 voor miljoenen verkocht aan uitgever VNU, leek Cruiming de juiste man om de wereld te veroveren. Maar nog geen jaar later bleek Jobbird plotseling failliet.

Hoge kosten

Uit het eerste faillissementsverslag, dat curator Angelina Bakker onlangs openbaar maakte, blijkt dat het bankroet volgens de oprichter het gevolg was van te hoge kosten. "Jobbird is gedurende haar hele bestaan verlieslatend geweest."

Het opzetten van Europese vacaturesites blijkt een poging te zijn geweest om het tij te keren. "Maar de technische kant daarvan was ingewikkelder en veel kostbaarder dan verwacht", aldus het verslag, dat zich baseert op Cruimings analyse. "De uitrol van het Europese platform stond gepland voor 2018, maar dit mislukte."

Domeinnaam

Na het faillissement begin december probeerde curator Bakker een doorstart te realiseren. Daarbij ontdekte zij tot haar verrassing dat de domeinnamen van Jobbird niet tot de failliete boedel behoorden. In het verslag noemt zij dat 'opvallend'.

Om de online vacaturebank toch te kunnen verkopen aan een doorstarter, moest de curator eerst de domeinnamen kopen van Cruimings vehikel, Cunningham Holding. Daarvoor moest zij diep in de buidel tasten. Uit het verslag blijkt dat de curator 100.000 euro voor de domeinen betaalde.

Doorstart

Mét de domeinnamen kon zij de failliete boedel uiteindelijk verkopen aan arbeidsbemiddelaar YoungCapital, die het bedrijf wilde voortzetten. De verkoop bracht uiteindelijk 282.500 euro op, waarmee het faillissement kan worden afgewikkeld.

Ongetwijfeld tot verdriet van de schuldeisers van het bedrijf verdwijnt daarvan dus nog wel even honderdduizend euro in de zakken van Cruiming. Dat is ruim een derde van de totale opbrengst van de boedelverkoop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van