Business

Financiële puinhoop bij schuldeiser Patricia Paay

14 januari 2019 15:39 Aangepast: 22 februari 2019 00:29
Patricia Paay en Johan Vlemmix voor de rechtszaak over de plassekspop. Beeld © ANP

Familiebedrijf Osuro uit Leiderdorp, dat honderdduizend euro van zangeres Patricia Paay eist, blijkt slachtoffer te zijn van een geldverkwistende ex-directeur. Hij gaf ruim 1,7 miljoen euro uit, onder meer om zijn gokverslaving te financieren. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Osuro werd opgericht door de 62-jarige ondernemer Rob Rijsbergen, die rijk werd met de handel in automaterialen. Rijsbergen verkocht een deel van zijn bedrijf in 2014. Een deel van de opbrengst wordt via Osuro onder meer belegd in vastgoed.

Rijsbergen kwam vorig jaar in de schijnwerpers te staan als goede vriend van Patricia Paay en haar man. Volgens het AD en de Telegraaf ondersteunde hij haar moreel, juridisch en financieel, nadat een plasseksfilmpje van haar was uitgelekt.

Beslag gelegd

Gezien die hechte vriendschap was het opmerkelijk dat Osuro eind vorig jaar beslag liet leggen op tegoeden van Paay. Het betreft schadevergoedingen, die website GeenStijl en entertainer Johan Vlemmix aan de ex-zangeres moeten betalen.

GeenStijl moet Paay betalen wegens het verspreiden van het seksfilmpje, en Vlemmix moet geld overmaken omdat hij aankondigde een sekspop van Paay op de markt te willen brengen.

In de Telegraaf bevestigde een woordvoerder van Osuro destijds dat het bedrijf 105.000 euro van Paay tegoed meent te hebben, en dit geld terug wil. Verder wilde het bedrijf niet op de zaak ingaan.

Onduidelijke transacties

Nu blijkt dat de vorderingen aan Paay niet op zichzelf staan. Uit een recente uitspraak van het Haagse gerechtshof blijkt dat Rijsbergen senior in 2017 als directeur moest plaatsmaken voor zijn zoon, nadat huisbank ING omvangrijke en onduidelijke financiële transacties had waargenomen.

De huisbank dreigde de kredietrelatie te verbreken als Osuro geen verklaring zou geven voor onder meer contante geldopnames en betalingen en ontvangsten uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Goksites

Sinds het vertrek van senior probeert zijn zoon financieel orde op zaken te stellen, onder meer door onderzoek te laten doen naar een groot aantal niet verklaarbare betalingen in 2015 en 2016. In totaal ging het om 1,75 miljoen euro. Een deel van het geld bleek te zijn gebruikt voor betalingen aan goksites.

Of de vorderingen op Paay onderdeel zijn van het financieel opschonen van het bedrijf, is onduidelijk. Volgens advocaat Stefan Campman, die Osuro bijstaat in de beslagleggingen, zullen het bedrijf en Rijsbergen junior "verder niet in de media ingaan op de inhoud van de zaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Directeur smijt met geld op goksites, secretaresse ontslagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van