Ga naar de inhoud
Business

Rijkswaterstaat kocht 128 miljoen kilo slecht strooizout

Sneeuw in Groningen. Beeld © Fiena Reinders

Rijkswaterstaat ontving 128 miljoen kilo strooizout, maar dat was van inferieure kwaliteit en wordt momenteel nog nabewerkt omdat het onbewerkt niet goed werkt bij gladheid. Ook wacht de overheidsinstantie op een nalevering van nog eens 20 miljoen kilo zout.

Het strooizout van de huidige leverancier Vermeulen Benthuizen B.V., waarvoor Rijkswaterstaat 5 à 6 miljoen euro heeft neergelegd, voldoet niet aan de gestelde eisen. Een te laag anti-bakmiddel, te hoog vochtgehalte en te grove korrelverdeling zorgen ervoor dat het strooizout niet goed werkt bij gladheid, zo blijkt uit monsters die Rijkswaterstaat zelf nam. Daarnaast ontbrak eind vorig jaar nog 20 miljoen kilo van de bestelde 148 miljoen kilo zout.

Dat blijkt uit een kort geding dat handelsmaatschappij Eurosalt uit Moerdijk aanspande tegen de Nederlandse staat. Eurosalt hoopte met het kort geding Rijkswaterstaat te dwingen het contract met de huidige leverancier open te breken, om zo zelf zout te kunnen leveren. Het bedrijf werd in de zomer van dit jaar tweede in de openbare aanbestedingsronde en zag de klus dus aan zijn neus voorbij gaan.

Voorbereid of niet?

Tijdens het kort geding op 19 december bleek dat Rijkswaterstaat twee binnengekomen partijen van in totaal 128 miljoen kilo zout had overgebracht naar vijf centrale opslaglocaties, maar nog niet officieel als geleverd had geaccepteerd. Het strooizout was immers nog niet geschikt om te gebruiken.

Als er morgen hevige sneeuwval komt, is Nederland dan voorbereid? Rijkswaterstaat zegt de situatie vooralsnog onder controle te hebben. "We hebben sowieso genoeg strooizout en ook van goede kwaliteit. Onze leverancier moet nog wat nabewerkingen uitvoeren bij een deel van de voorraad. Maar als het wordt vermengd, voldoet het alsnog aan de eisen."

Rijkswaterstaat wijst erop dat zij momenteel 180 miljoen kilo zout in huis heeft. "In een 'normale winter' gebruikten we de afgelopen jaren in Nederland zo'n 90 miljoen kilo strooizout. In een strenge tot extreme winter 125 miljoen kilo. Op alle opslaglocaties is het zout nabewerkt of wordt het nog nabewerkt voor gebruik."

Opmerkelijk is dat volgens leverancier Vermeulen Benthuizen B.V. dat al is gedaan.

Nog niet alles is bewerkt

Maar volgens Sven Heddes van Eurosalt is momenteel bij drie van de vijf opslaglocaties het zout nog niet bewerkt. "Hiermee kunnen ze feitelijk niet met dit zout strooien. Puur theoretisch zou je moeten wachten tot dit zout is hersteld en is aangetoond dat het aan de eisen voldoet. Bij zware sneeuwval zal dat een utopie blijken en zal er gewoon mee gestrooid worden." 

Van de rechter hoefde Rijkswaterstaat het contract niet open te breken omdat het nog binnen de contractuele mogelijkheden handelt. "Het is niet aan Eurosalt om te bepalen op welke wijze Rijkswaterstaat de overeenkomsten dient uit te voeren", zo luidt het vonnis.

Toch een overwinning

Desondanks ziet Eurosalt het vonnis als een overwinning. Heddes: "We hebben immers aangetoond dat de huidige levering niet aan de eisen en specificatie voldoet. Rijkswaterstaat kijkt alleen maar naar de prijs."

Het was trouwens niet de eerste keer dat Eurosalt een kort geding aanspande om een contract open te breken. Vorig winterseizoen voldeed het strooizout van een Belgische leverancier ook niet aan de eisen van Rijkswaterstaat.