Ga naar de inhoud
Ondernemen

Afwikkeling rentederivaten kost banken honderden miljoenen

De compensatie die mkb-ondernemers krijgen voor het afsluiten van risicovolle rentederivaten gaat de banken vele honderden miljoenen euro's kosten. Dat blijkt na publicatie van het rapport van de Derivatencommissie.

Gisteren lekte het plan al uit: ondernemers krijgen een bepaald percentage vergoed door de banken, afhankelijk van de waarde van hun rentederivaat. Een rentederivaat is een soort verzekering waarmee ondernemers zich kunnen indekken tegen rentestijgingen op leningen van een variabele rente. 

Ondernemers met een rentederivaat tot 2,5 miljoen krijgen een vergoeding van 20 procent over de rente die zij hiervoor hebben moeten betalen. Dat bedrag mag maximaal oplopen tot 100.000 euro. Mkb-ers met derivaten tussen de 2,5 en 10 miljoen euro kunnen een compensatie krijgen van 10 procent over de betaalde rente. Ook weer met een maximum van 100.000 euro. Ook krijgen ondernemers onvoorziene rente-opslagen volledig vergoed, net als zogenoemde 'overhedge': sommige mkb-ers kregen een veel te grote renteswap aangesmeerd voor de lening die daaraan verbonden was.

Meeste banken doen mee

Vier van de zes banken die deze producten aan ondernemers hebben gesleten, maakten bekend dat zijn de het advies van de Derivatencommissie zullen opvolgen.

ABN Amro, ING, Van Lanschot en SNS hebben al bekend gemaakt zich te houden aan de aanbevelingen van de Derivatencommissie. En dat levert een gigantische schadepost op voor de banken.

Honderden miljoenen

ABN Amro legt in totaal 481 miljoen euro opzij om ondernemers te kunnen vergoeden voor de geleden schade. ING treft een nog eens een voorziening van 150 miljoen euro. Vorig jaar legde de bank al een gelijkaardig bedrag opzij. Voor SNS en Van Lanschot gaat het bij elkaar om enkele tientallen miljoenen.

De andere twee grote banken die de gewraakte financiële producten hebben verkocht (Rabobank en Deutsche), doen voorlopig nog niet mee. Dat is een tegenvaller voor veel ondernemers, want Rabo verkocht maar liefst 8.000 van de 17.000 derivaten.

Slepende kwestie

De afwikkeling van de kwestie heeft jaren in beslag genomen. Eigenlijk moesten de banken zelf met een fatsoenlijke regeling komen voor hun klanten, maar uit onderzoek van de AFM bleek dat ze daar een bende van hadden gemaakt.

In vier van de tien gevallen maakten de banken fouten in het beoordelen van de dossiers. Alle dossiers moeten uiterlijk halverwege volgend jaar opnieuw zijn beoordeeld.

Dijsselbloem tevreden

Minister Dijsselbloem van Financiën is blij dat er eindelijk "een streep gezet wordt onder dit onverkwikkelijke dossier." Volgens de minister is de regeling 'goed en efficiënt uitvoerbaar'. Wel roept hij, net als de AFM, Rabobank en Deutsche op om zich ook achter het akkoord te scharen.

Dit is een artikel van