Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Shutdown kan gevolgen hebben voor kredietwaardigheid VS

09 januari 2019 16:41 Aangepast: 09 januari 2019 16:43
Beeld © Getty Images

De voortdurende shutdown van de overheid in de Verenigde Staten kan gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van de VS. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt dat de huidige triple-A status omlaag kan gaan als er niet snel een oplossing komt.

Het grote gevaar is volgens Fitch dat de Amerikaanse schuld blijft stijgen. En daarmee ook de rentebetalingen. Het risico is dat de VS uiteindelijk nieuwe leningen moet afsluiten om de rente op oude leningen te betalen.

Meningsverschil over de muur

De huidige shutdown draait om een meningsverschil over budget voor de bouw van een muur met de Mexicaanse grens. President Donald Trump wil dat die muur er komt, de Democratische partij wil er geen geld voor vrijmaken. Zo lang de Democraten dwars liggen, weigert Trump de financiering voor de overheid goed te keuren.

Als de Amerikaanse shutdown in stand blijft na 1 maart, dan is het volgens Fitch tijd om te bepalen of de huidige kredietstatus nog wel passend is.

Fitch heeft een punt

"Natuurlijk heeft Fitch wel een punt, maar het is wel een beetje een boekhoudkundig punt", zegt beurscommentator Durk Veenstra.

Zonder werkende overheid blijft de schuld stijgen. Die schuld wordt niet opgelost, omdat er geen besluit genomen kan worden over de begroting. Veenstra: "En zonder begroting is er geen voorziening getroffen om die toenemende schuldenbrij te betalen. Daar wordt Fitch een beetje onrustig van."

Hoe werken kredietbeoordelaars en waarom zijn zij zo belangrijk? Dat legt Carien uit naar aanleiding van de situatie in Italië vorig jaar.

Schulden lopen al jaren op

Feit is wel dat Fitch en kredietbureau Moody's de VS nog op een triple-A rating hebben staan. Het andere belangrijke kredietbureau S&P kent die hoge waardering allang niet meer toe. "Kortom het is een boekhoudkundig probleem", zegt Veenstra.

De schulden van de VS zijn wel degelijk een probleem. Die blijven maar oplopen, zegt Veenstra.

Het schuldenplafond staat bij de pijl. De schulden stijgen ondertussen door. Het schuldenplafond staat bij de pijl. De schulden stijgen ondertussen door.

Afwaardering ligt ver in de toekomst

Inmiddels heeft de VS een schuld van zo'n 106 procent van het bruto binnenlands product (bbp). "Dat is hoog, zeker voor een land dat zijn belasting wil blijven verlagen voor sommige inkomenscategorieën. Daardoor wordt die toenemende schuld wel lastiger om te betalen", zegt Veenstra.

Als er voor maart geen deal is dan krijgt de VS waarschijnlijk formeel een waarschuwing van Fitch. Daarna duurt het nog zeker een half jaar totdat de kredietwaardigheid daadwerkelijk verlaagd kan worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van