Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Rome moet noodlijdende Italiaanse bank Carige overeind houden

08 januari 2019 14:17 Aangepast: 08 januari 2019 14:39

De Italiaanse overheid schiet de noodlijdende Italiaanse Banca Carige te hulp. De overheid stelt zich garant voor nieuwe leningen die de bank wil aangaan. Rome moest al vaker miljarden uittrekken om banken te redden.

Voor welk bedrag de Italiaanse overheid garant staat is op dit moment onduidelijk.

Banca Carige is de tiende bank van Italië en vooral actief in de havenstad en omgeving. De bank raakte eind vorig jaar in grote problemen nadat de grootste aandeelhouder weigerde mee te werken aan een reddingsplan.

Om toch overeind te blijven moest het toen aanspraak maken op een speciaal FITD-fonds van Italiaanse banken, het Italiaanse depositogarantiestelsel. Tegen een rente van maar liefst 16 procent werd daar 320 miljoen euro geleend in de vorm van obligaties.

Volledig bestuur opgestapt 

Omdat die grootste aandeelhouder, de ondernemersfamilie Malacalza bezit 27,5 procent van Carige, niet meewerkte aan een reddingsplan stapte eind december het volledige bestuur op.

De bank werd daarmee stuurloos en begin januari greep de Europese Centrale Bank in door er een nieuw bestuur te plaatsen. In dat nieuwe bestuurd kreeg de net opgestapte bestuursvoorzitter ook een plaats.

Dat bestuur moet nu verder zoeken naar een reddingsplan en proberen de rente waartegen het nu een noodkrediet leent te verlagen.

Overname

De ECB zou graag zien dat de bank wordt overgenomen door een concurrent. De meest logische partijen daarvoor zijn de grootste banken van Italië: Unicredit en Intesa/San Paolo. Maar die lijken nog niet geïnteresseerd. 

De Italiaanse overheid staat nu net als bij de redding van Monte Dei Paschi di Siena (MPS) dat enkele jaren terug in problemen raakte, garant. Bij MPS werd de staat uiteindelijk de grootste aandeelhouder. De komende weken moet blijken of dat voorkomen kan worden door toch een redder te vinden in de markt.

Italiaanse coalitie was fel tegen redden van banken  

Aandeelhouder Malacalza liet enkele dagen geleden in zakenkrant Il Sole 24 ore weten daar wel aan mee te willen werken als het bestuur volledige openheid van zaken geeft.

De Italiaanse coalitieregering van Vijfsterren en Lega was altijd fel tegen het opnieuw redden van banken op kosten van de belastingbetaler. Toch wordt dat nu gedaan. De regering maakt gebruik van een speciaal fonds dat daarvoor is opgericht door de vorige centrumlinkse regering.

Dure banken

De Italiaanse overheid redde in 2017 ook al twee banken. Dat waren Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. De staat stond toen garant voor in totaal 17 miljard euro. Eind 2016 werd ook Monte Dei Paschi di Siena overeind gehouden met een reddingsplan dat 20 miljard euro bedroeg.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van