Business

Leerruzie: eigenaren van modebedrijf Goosecraft slaags

08 januari 2019 12:28 Aangepast: 08 januari 2019 13:12
Goosecraft zag omzetten tegenvallen, en voorraden groeien. Beeld © Goosecraft.

De eigenaren van het Amsterdamse ledermodebedrijf Goosecraft zijn keihard met elkaar in aanvaring gekomen. Al maanden steggelen ze over de ontvlechting van hun zakelijke belangen.

Goosecraft werd in 2007 opgericht door mode-ondernemers Dick Hauber en Vincent van der Weijden. Het bedrijf ontwerpt en verkoopt leren jassen, schoenen en tassen met een stoer en rebels imago.

Leren jassen

Met twee eigen winkels en een webshop en tientallen verkooppunten in andere winkels is Goosecraft goed voor een jaaromzet van zo'n 6 miljoen euro. Bij het bedrijf werken 18 mensen.

Grootaandeelhouder Hauber, die ook eigenaar is van modegroothandel Netraco, bezit 54 procent van Goosecraft. Van der Weijden heeft een belang van 36 procent. De resterende 10 procent is in handen van een derde.

Samenwerking

Tot een jaar geleden liep de samenwerking tussen de oprichters gesmeerd. Hauber verzorgde de inkoop en productie in Azië, Van der Weijden was verantwoordelijk voor de verkoop en de ontwikkeling van de collectie.

Uit een recent openbaar geworden uitspraak van de Ondernemingskamer blijkt dat de oprichters afgelopen jaar flinke ruzie hebben gekregen. De problemen ontstonden na discussies over de financiering van het bedrijf en tegenvallende verkopen.

Omzet bleef achter

Afgelopen anderhalf jaar bleef de omzet van Goosecraft achter bij de verwachtingen, zowel in Nederland als in België, Duitsland, Frankrijk en de VS. Daardoor zag het het bedrijf haar voorraden groeien en steeds gedateerder worden.

In het voorjaar van 2018 eiste grootaandeelhouder Hauber zijn leningen aan het bedrijf op en drong vervolgens aan op een kapitaalinjectie van alle aandeelhouders, ook van Van der Weijden. Als hij niet zou meedoen, zou zijn belang verwateren.

Later drong Hauber aan op een volledige ontvlechting van de belangen. Hij bood aan zijn aandelen te verkopen aan Van der Weijden of zijn belang te kopen. Hauber wil geen geld meer in Goosecraft steken zolang Van der Weijden nog aandeelhouder is.

Naar de rechter

Van der Weijden liet zich niet zomaar aan de kant zetten en stapte naar de Ondernemingskamer; een speciale rechtbank voor bedrijven. Daar vroeg hij om een schorsing van Hauber als bestuurder en een onderzoek naar de gang van zaken bij het bedrijf.

Voor de rechtbank betichtte hij zijn zakenpartner onder meer van belangenverstrengeling, een dominante en autoritaire bestuursstijl, gebrekkige informatieverstrekking en 'gegoochel met cijfers'. Volgens hem heeft het 'wantrouwen over en weer en de verstoorde onderlinge verstandhouding een nadelige invloed op Goosecraft'. 

Op zijn beurt verweet Hauber Van der Weijden dat hij verantwoordelijk was voor de tegenvallende verkopen en de oplopende voorraden.

In de loopgraven

In september verloor Van der Weijden zijn rechtszaak. Volgens de Ondernemingskamer zijn er geen redenen om te twijfelen aan de gang van zaken bij het modebedrijf. Sindsdien zitten de strijdende partijen vast in hun loopgraven.

In een toelichting zegt Van der Weijden dat hij al sinds augustus niet meer voor Goosecraft werkt, maar nog wel aandeelhouder van het bedrijf is. "Ik heb het recht om aandeelhoudersvergaderingen bij te wonen, en dat doe ik ook. Ook zitten we nog samen in een distributie- en winkelbedrijf. Omdat ik nog middenin de afwikkeling zit, kan ik er verder niet veel over kwijt."

Zijn zakenpartner Hauber wil evenmin diep op het conflict ingaan. "Dit is een kwestie tussen aandeelhouders [...] waar wij niets aan toe te voegen hebben. De ondernemingen en de mensen die er met veel enthousiasme werken zijn er niet door geraakt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van