ZZP

Geen geld, veel zorgen: elektricien Tom is helemaal klaar met zzp-schap

04 januari 2019 15:42 Aangepast: 04 januari 2019 15:42
Archiefbeeld van een elektricien. Beeld © iStock

Technicus en elektricien Tom van Kuijen is helemaal klaar met het zzp-schap. Wanbetalers en peperdure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zorgden ervoor dat hij het ondernemerschap vaarwel moest zeggen. Hij schreef zijn frustratie van zich af op LinkedIn, waarop honderden reacties volgden met steun, herkenning en aanbiedingen.

Met kerst was voor de 34-jarige Tom van Kuijen de maat vol. "Ik zat als een zielig vogeltje op de bank, had wederom geen geld, en was er klaar mee. Ik heb zeven jaar geprobeerd om als zzp'er te werken, maar ik heb geen pensioen opgebouwd en heb er zelfs schulden aan overgehouden. Ik wil blijven doen waar ik goed in ben, maar dan met meer zekerheid."

Hij schreef er een post over op Linkedin: "Na ruim zeven jaar ondernemer te zijn geweest en al een keer eerder gestopt te zijn gooi ik nu definitief de handdoek in de ring. Niet omdat ik mijn werk niet leuk vind maar door het overschot aan opdrachtgevers die slecht betalen."

Veel herkenning

Er kwamen ruim 470 reacties binnen, variërend van mensen die de situatie herkennen tot bedrijven die Van Kuijen verzoeken om vooral bij hen te solliciteren. "Ik heb nog niet iedereen kunnen antwoorden," zegt Van Kuijen. "Maar ik ben druk bezig met solliciteren."

Van Kuijen werkt als technicus en elektricien. In 2012 kwam hij door gezondheidsproblemen thuis te zitten, onder meer doordat hij niet goed was hersteld van een maagoperatie en omdat hij burnout-gerelateerde klachten had. De arbo-arts vond dat hij wel degelijk kon werken. "Hij weigerde naar de behandelend artsen te luisteren en uiteindelijk werd ik gedwongen om ontslag te nemen." 

Van lampen ophangen naar grote installaties

Omdat hij op dat moment niet fulltime kon werken, begon hij aanvankelijk met tien uurtjes per week als zzp'er. "Ik ben begonnen met het ophangen van lampen en heb dat langzaam uitgebreid naar grotere klussen. Uiteindelijk heb ik zelfs de elektrotechniek gedaan voor grote installaties van bedrijven gedaan. Ik ben er trots op dat ik dit vanuit een slechte gezondheid heb kunnen bereiken."

Maar, zo vertelt Van Kuijen, omdat hij niet goed was hersteld, bleef hij klachten houden. "Soms kon ik een maand niet werken en dan had ik geen inkomsten. Vorig jaar is mijn bloeddruk zo hoog geweest, dat ik last kreeg van nierfalen. In die periode hebben mijn ouders mijn rekeningen moeten betalen."

Regelmatig te laat betaald

Ook had hij problemen met het afsluiten van een peperdure arbeidsongeschiktheidsverzekering en worstelde hij met opdrachtgevers die niet tijdig betaalden. "Ik werd regelmatig te laat betaald. Uiteindelijk betaalden de meeste opdrachtgevers wel, maar dan had ik zelf ook alweer aanmaningen binnen van rekeningen die ik zelf niet tijdig had kunnen betalen. En de overheid verwacht ook dat je op tijd de belasting betaalt."

Hij zag om zich heen alleen maar soortgelijke verhalen voor de uitvoerende beroepen. "De een trekt de ander om. Als de hoofdaannemer niet betaalt, heeft iedereen er last van. Wanneer een opdrachtgever failliet gaat, ga je voor duizenden euro's het schip in."

"Je wordt in de uitvoerende beroepen gestimuleerd om ondernemer of zzp'er te worden. Maar uiteindelijk zag ik allemaal mensen om me heen zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering, zonder opgebouwd pensioen, die ook in de problemen kwamen door wanbetalers."

Lesgeven en uitvoeren

Van Kuijen heeft nu verschillende sollicitaties lopen. Het liefst zou hij zijn werk combineren met lesgeven op school. "Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd. Dat wil ik overdragen en daarnaast wil ik jonge mensen enthousiast maken voor techniek."

Daarmee hoopt hij ook een nare periode af te sluiten. "Dat begon met een arbo-arts die laks met mijn dossier omging, waardoor ik noodgedwongen voor mezelf ben gaan werken. Maar ik hoop nu gewoon weer een dienstverband te krijgen, en daarmee ook wat stabiliteit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van