Ondernemen

SecurCash krijgt uitstel van betaling na afwijzing faillissement

04 januari 2019 14:19 Aangepast: 04 januari 2019 14:28
Onderzoek na een overval op een geldwagen van Brink's in 2011. Beeld © ANP

Directeur Mario Koevoets van geldtransporteur SecurCash heeft voor de tweede keer in een week uitstel van betaling gekregen nadat het aangevraagde faillissement gisteren door de rechter van tafel werd geveegd. De rechter plaatste wel nog een kritische noot.

Volgens Koevoets zijn de financiële problemen van zijn bedrijf nijpend geworden, nu eigenaar Diebold Nixdorf de schuldfinanciering van het bedrijf stopt.

De Haagse rechtbank wees het faillissement van SecurCash eerder nog af, omdat de geldtransporteur volgens de rechtbank genoeg geld zou hebben om schuldeisers te betalen. De rechter vermoedde bovendien dat SecurCash de aanvraag wil gebruiken om makkelijk van personeel en huurovereenkomsten af te komen.

Aperte onzin

Dat noemt Koevoets 'aperte onzin'. Hij vertelt dat zijn bedrijf kampt met een snellere afname van het contante betalingen dan verwacht. Het bedrijf zou al maanden in de problemen zitten.

De alvast aangestelde bewindvoerder noemt de situatie 'een rituele dans'. Hij zei gisteren al dat een volgende faillissementsaanvraag wel zal worden ingewilligd, omdat de liquide middelen die er bij de toetsing van dinsdag nog waren, inmiddels zijn verdampt.

Onjuiste publieke informatie

De rechter was trouwens not amused over het feit dat SecurCash op zijn eigen website en in de media op de zaken vooruit liep. Het bedrijf sprak over een 'faillissement' voordat dit was uitgesproken en had zelfs alvast twee curatoren gekozen.

Daarom stelt de rechter nog een derde bewindvoerder aan. "Gelet op de onjuiste openbare informatie, ontkomt de rechter er niet aan om met hen nog een bewindvoerder te benoemen", staat in het vonnis. De rechtbank twijfelt overigens niet aan de 'kritische houding van de heren', waarmee hij op de eerder aangestelde bewindvoerders doelt.

Twee bv's

Het moederbedrijf van SecurCash, het Duitse Nixdorf Diebold, heeft twee bv's in Nederland. In de ene is het geldtransport van en naar winkelketens ondergebracht, in de andere dat voor GeldService Nederland (GSN). Dat laatste is het samenwerkingsverband van de drie grootste banken voor het bevoorraden van geldautomaten.

SecurCash werkt onder meer voor bekende ketens als Kruidvat, Trekpleister, Blokker en Ici Paris. Het bedrijf heeft zo'n 1500 klanten. Omdat daar dus ook ketens tussen zitten, gaat het om veel meer winkels waar naartoe gereden moet worden. SecurCash wil in principe nog zoveel mogelijk blijven rijden voor geldtransport naar winkeliers, maar de bewindvoerders moeten nu uitzoeken wat mogelijk is.

Een woordvoerder van winkelketen Blokker zegt dat Blokker zich vooralsnog geen zorgen maakt. "Wij werken met verschillende geldtransporteurs en zijn niet alleen afhankelijk van SecurCash. Wel hebben we onze winkelmedewerkers op het hart gedrukt geen geld mee te geven aan onbekende transporteurs - voor het geval slimme mensen bedenken dat ze zich in Blokkerfilialen kunnen voordoen als geldtransporteur en zo de dagopbrengst meenemen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder

Geldtransporteur SecurCash (nog) niet failliet, aanvraag afgewezen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van