Ga naar de inhoud
Ondernemen

Eigen winkel? Huur winkelpanden daalt verder (behalve in Amsterdam)

Op het Damrak stegen de huurprijzen in één jaar met 25 procent. Beeld © ANP

De huurprijzen van winkels zijn vorig jaar opnieuw gedaald. Sterker nog, de huurprijzen van winkels zitten weer op het niveau van 2007. Ook in grote winkelsteden als Rotterdam en Utrecht staan de huurprijzen onder druk.

Amsterdam is de enige grote uitzondering. Daar stijgen de huurprijzen nog steeds, onderzocht vastgoedadviesbureau JLL.

Uitschieter is het Damrak. Daar zijn de huurprijzen voor winkels per vierkante meter met maar liefst 25 procent gestegen tot 2500 euro per vierkante meter per jaar. Volgens de onderzoekers komt dat door de groeiende populariteit van Amsterdam onder toeristen.

Grote steden

In heel Nederland ligt de vierkante meterprijs een stuk lager. Een winkelier betaalt gemiddeld 655 euro per jaar. Een jaar eerder was dat nog 669 euro. Kleine steden laten nog altijd de sterkste huurprijsdaling zien.

In steden met minder dan 100.000 inwoners daalde de huur voor winkelpanden met 4,5 procent lager. In Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven lag de gemiddelde huurprijs 1,8 procent lager dan een jaar eerder.

Leegstand neemt af

De daling is opvallend, omdat de leegstand terugloopt. In 2017 stond 7,5 procent van de winkelpanden leeg. Vorig jaar was dat nog maar 6,8 procent, berekende onderzoeksbureau Locatus. En vooral in kleinere steden neemt de leegstand snel af.

De onderzoekers denken dat online shoppen zorgt voor de daling van de huren. Ook de zorgen over de toekomst van de winkelstraat drukt de prijzen. Als laatste reden worden de toenemende personeels- en productiekosten genoemd. Winkeliers moeten meer kosten maken en kunnen daardoor simpelweg geen duur pand huren.

Kalverstraat

De duurste winkelstraat is nog altijd de Kalverstraat in Amsterdam. Een vierkante meter kost daar 2950 euro per jaar. Ook plek twee tot en met zes worden bezet door Amsterdamse straten. Pas op plek zeven staat de Rotterdamse Koopgoot, waar de huren 1675 euro per vierkante meter bedraagt.

Bekijk hieronder de duurste straten, in prijs per vierkante meter per jaar.

Dit is een artikel van