Business

Vooral Volvo, BMW en Volkswagen verkopen meer auto's

01 januari 2019 16:01 Aangepast: 01 januari 2019 16:01
Volvo klom in 2018 van de 13e naar de 10e plek op de ranglijst van meest verkochte merken. Beeld © EPA

Van de tien meest verkochte automerken in Nederland boekten Volvo, BMW en Volkswagen in het tweede halfjaar de grootste stijging van de afzet.

Dat blijkt uit cijfers van RDC/CARmonitor, bewerkt door onafhankelijk kennisbureau Aumacon. Volvo verkocht in de maanden juli tot en met december maar liefst bijna een kwart meer auto's. BMW zette er bijna 12 procent meer af en Volkswagen ruim 10 procent.

Daarmee deden ze het veel beter dan de markt, want in het tweede halfjaar namen de totale autoverkopen in Nederland met maar 1,1 procent toe.

Kia

Van de resterende tien meestverkochte merken verkocht Kia eveneens meer auto's, maar die groei was met een kleine 5 procent wel minder dan die van Volvo, BMW en Volkswagen. Toch deed Kia het wel beter dan de markt.

De helft van de grootste merken zag het aantal verkochte auto's in de tweede jaarhelft dalen. Zo zette Opel ruim 5 procent minder auto's af, Skoda 7,5 procent, Peugeot 8 procent, Ford bijna 12 procent en Renault zelfs bijna 14 procent.

Volkswagen

Over geheel 2018 steeg het totaal aantal verkochte auto's met 7,1 procent tot bijna 444.000. Ook hier deed Volkswagen het goed, met een plus van bijna 17 procent, terwijl verder Kia, Skoda en Volvo ruim 10 procent meer afzetten.

Renault (-6 procent) en Toyota (-2 procent) zagen hun afzet juist dalen.

Volkswagen is over heel 2018 het meest verkochte automerk, dat is al voor de 14e keer op rij. Renault is nummer twee en Opel de nummer drie. Het marktaandeel van Volkswagen over heel 2018 was 11,3 procent, dat is 30 procent meer dan Renault.

Matig autojaar

Ondanks het feit dat er in 2018 meer auto's werden verkocht dan het jaar ervoor, was het geen goed jaar voor de branche. In de afgelopen veertig jaar waren er maar negen jaren waarin minder auto's werden gekocht.

Aumecon verwacht dat er in 2019 bijna 5 procent meer auto's worden afgezet. Zo'n 6,5 procent daarvan zal volledig elektrisch zijn. Het marktaandeel van diesels zal verder dalen, van 13 procent tot 11 procent. In 2017 was nog 18 procent een diesel.

Polo

Het meest geregistreerde model was in heel 2018 de Volkswagen Polo, gevolgd door de Renault Clio, Kia Picanto, Ford Fiesta en de Opel Karl.

In december werden er iets meer dan 20.000 nieuwe auto's geregistreerd. Dat is flink meer dan een jaar eerder. Vooral de elektrische auto’s in het hogere segment, zoals de Jaguar I-Pace en Tesla’s Model S en X, waren in trek. Dat was in aanloop naar de nieuwe regels voor fiscale bijtelling, die per 1 januari wijzigden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van