Ondernemen

Van vluchteling naar buurman van de koning: Omar Munie opent eigen zaak

13 december 2018 15:26 Aangepast: 14 december 2018 09:58
Beeld © Omar Munie opent donderdag zijn luxe tassenzaak in Den Haag.

Ondernemer Omar Munie bewijst dat je met hard werken en een beetje geluk alles kunt bereiken wat je maar wilt. Als kind vluchtte hij uit Somalië, om in Nederland een gevierd designer te worden. En voor tassenontwerper Omar Munie begint vandaag een nieuw hoofdstuk van zijn ondernemersdroom. Zijn eigen winkel gaat open in hartje Den Haag, pal naast paleis Noordeinde.

Het had heel wat voeten in aarde. Het monumentale pand waar Munie zich heeft gevestigd was zeer gewild, maar al lange tijd in handen van de Rijksvastgoedbedrijf. Munie betaalt ongeveer 1,8 miljoen euro voor het rijksmonument aan het Noordeinde.

Dreigbrieven

En dat is veel minder dan het eigenlijk waard is, zeggen tegenstanders die er ook op aasden. Lokale politici, kranten en de Belastingdienst probeerden roet in het eten te gooien. Munie kreeg zelfs anonieme dreigbrieven. "Maar eigenlijk was er helemaal niets aan de hand", vertelt een trotse Munie nu. "Maar iedereen dacht: waarom hij wel en wij niet?"

Munie kwam met een bijzonder plan en dat viel in de smaak. Hij opent vandaag niet alleen een tassenzaak en een atelier. Achterin het pand gaat hij kosteloos ruimtes verhuren aan mensen en stichtingen die een droom najagen, maar geen geld hebben.

Eerste centen

Zo worden er nieuwkomers begeleid met het leren van de Nederlandse taal. "Ik ben hier zelf als vluchteling gekomen en weet hoeveel ik aan de Nederlandse taal heb gehad. De winkel is opengesteld voor deze nieuwkomers." Ook heeft hij voornamelijk mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Munie is blij dat hij zich nu weer eindelijk kan richten op wat hij het liefste doet: tassen ontwerpen. "Op een dag maakte ik een tas om mijn klasgenoten te verrassen. De dames in de klas wilden meteen mijn tas kopen. De dag erna kwam ik terug met drie tassen. Die verkocht ik voor 35 euro per stuk. Ik was net 17 en verdiende toen mijn eerste centen."

Vluchteling

Dat de nieuwe tassenzaak ook een sociale functie krijgt is geen verrasing. "Ik hou van mooie dingen maken. Maar ik vind het ook mooi om iets terug te geven. Ik heb zelf alles te danken aan Nederland." Munie kwam op zijn negende met zijn zus en broertjes van Somalië naar Nederland. Zonder ouders.

"Wat ik allemaal heb meegemaakt, dat gun je niemand. Ik ben Nederland dankbaar. Ik heb het talent om mooie dingen te maken, maar voel me ook betrokken bij de samenleving."

Inmiddels zit hij al veertien jaar tussen de tassen. De goedkoopste modellen kosten 200 euro. De duurste 1200 euro. Munie werd vooral bekend van de KLM-tas, gemaakt van oude stewardessenuniformen. Zelfs koningin Máxima heeft zo'n tas.

Een berichtje van zijn nieuwe buren heeft hij nog niet gehad. "Maar ik ben ontzettend gelukkig. Ik voel me vandaag als een prins."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van