Business

Investeerder foetsie, Nederlandse restaurants Taco Bell failliet

13 december 2018 14:12 Aangepast: 17 december 2018 13:59
Opening van de eerste Nederlandse Taco Bell in 2017. Beeld © ANP

Slecht nieuws voor liefhebbers van taco’s en burrito’s. De Nederlandse franchisenemer van restaurantketen Taco Bell heeft uitstel van betaling gekregen, en de zeven dochterbedrijven zijn failliet. De net geopende Nederlandse restaurants werden onlangs gesloten.

Taco Bell is een Amerikaanse fastfoodketen, gespecialiseerd in Mexicaans eten. Het bedrijf is onderdeel van de beursgenoteerde restaurantgigant Yum Brands, waaronder ook KFC en Pizza Hut vallen. Yum telt ruim 45.000 restaurants in ruim 140 landen.

In de VS heeft Taco Bell 350 franchisenemers met maar liefst 6.500 restaurants. Buiten de VS staan nog slechts 400 vestigingen. Het moederbedrijf wil Taco Bell echter laten uitgroeien tot haar derde wereldwijde keten.

Naar Nederland

In dat kader kondigde Taco Bell in de herfst van 2016 aan ook naar Nederland te komen. Binnen vier jaar zouden er ruim twintig Nederlandse vestigingen moeten zijn.

In 2026 zou de Nederlandse keten moeten bestaan uit vijftig restaurants. Taco Bell Nederland zou dan werk geven aan zo'n 2000 mensen.

Opening restaurants

De restaurants werden opgezet onder paraplu van de Nederlandse franchisenemer Urban Taco bv van de Amerikaanse ondernemer Andrew Stewart. Hij opende in april vorig jaar de eerste vestiging van Taco Bell in Eindhoven, gevolgd door Breda en Tilburg.

In Rotterdam, Utrecht, Den Bosch en Tilburg was het franchisebedrijf ook al ver gevorderd met nieuwe restaurants. Dochterbedrijven waren opgericht, panden gehuurd en werknemers aangenomen.

Uitstel van betaling

Maar de ambities werden in de kiem gesmoord. Begin deze maand gingen de drie bestaande vestigingen opeens op slot.

Het Nederlandse franchisebedrijf Coöperatief Urban Taco blijkt inmiddels uitstel van betaling te hebben aangevraagd, en gekregen. En zeven gelieerde vennootschappen waarin de restaurants en vestigingen in wording zijn ondergebracht gingen afgelopen dagen failliet.

Investeerder teruggetrokken

In het eerste curatorenverslag van Taco Bell Den Haag, dat al in november bankroet ging, staat dat het faillissement volgens Stewart te wijten is aan het terugtrekken van een van de belangrijkste investeerders. "Het is de curator nog niet duidelijk waarom de investeerder zich heeft teruggetrokken", schrijft Van den Berg.

Door de vertrekkende geldschieter had het bedrijf onvoldoende geld om het Haagse restaurant af te bouwen en de rekeningen van de interieurbouwer te betalen. Het lukte niet om tijdig nieuwe investeerders aan te trekken of de activiteiten te verkopen.

Onvoldoende geld

Daarop vroeg de interieurbouwer het faillissement aan en werd een verkoop gefrustreerd. Mogelijk dat de problemen in Den Haag ook bij de andere vestigingen speelden.

Uit het verslag blijkt eveneens dat ABN Amro het Nederlandse franchisebedrijf dat alle restaurants zou exploiteren een lening van 1,25 miljoen euro heeft gegeven en een rekening courant van 150.000 euro.

Doorstart

Kantoorgenoot van curator Van den Berg, Carolijn Slegers, kan nog niet verder ingaan op de oorzaken van het faillissement. "Dat is nog in onderzoek. Momenteel bekijken wij de mogelijkheden voor een doorstart. Daar verwachten wij binnen twee weken uitsluitsel over te kunnen geven."

Franchisenemer Andrew Stewart was onbereikbaar voor een toelichting.

UPDATE: Op 17 december werd de surseance van Urban Taco, de moeder van de Nederlandse vestigingen van Taco Bell, ook omgezet in een faillissement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van