ZZP

Onderzoek: tot 13 procent van zzp'ers is schijnzelfstandig

13 december 2018 14:02 Aangepast: 03 juli 2019 16:09
Een bouwvakker aan het werk. Beeld © Archiefbeeld ANP

Tussen de 10 en 13 procent van de zzp'ers heeft, als de wet DBA gehandhaafd zou worden, recht op een vast baan. Deze 75.000 tot 100.000 schijnzelfstandigen werken vaak in sectoren met lage uurlonen, zoals de bouw, post of zorg.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie wilde meer inzicht hebben in de groep van ruim 1 miljoen zzp'ers in ons land.  

De zzp'ers die waarschijnlijk schijnzelfstandig zijn heeft een uurtarief lager dan 18 euro, zijn vaker dan gemiddeld parttime zelfstandige en verrichten vaak werkzaamheden voor één opdrachtgever. 

Problemen wet DBA

In het regeerakkoord is afgesproken dat, om deze groep te beschermen, schijnzelfstandigheid moet worden aangepakt en deze mensen dus een contract zouden moeten krijgen. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Het proces rond de invoering van de wet DBA ligt stil omdat er grote problemen zijn met de uitvoering.

De wet moest duidelijk onderscheid maken tussen wie er wel en wie niet aangemerkt kan worden als zelfstandige zonder personeel. Maar direct na de invoering ontstond er grote onzekerheid bij zelfstandigen en regende het klachten, waardoor de wet in de ijskast belandde. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handhaving mislukte zzp-wet voor derde keer opgeschort

Grote verschillen in uurtarieven 

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van alle zzp’ers met zakelijke opdrachtgevers een uurtarief berekent, inclusief kosten, van maximaal 50 euro. Ongeveer 13 procent heeft een uurtarief onder de 25 euro, 6 procent onder de 15 euro en ongeveer 2 procent onder de 5 euro per uur.

Tegenover deze groep staan de goed verdienende zzp'ers die kort durende opdrachten van minder dan een jaar hebben en uurtarieven hanteren boven de 75 euro. Voor deze groep, zo staat in het regeerakkoord, moet onder de wet DBA een 'opt out' komen voor de loonbelasting en de werknemersverzekeringen.

Ze worden dus niet verplicht dit af te dragen in tegenstelling tot andere zzp'ers. Dat betekent wel dat deze groep inkomstenbelasting moet betalen.

'Grootverdieners onder zzp'ers'

Het aantal zzp'ers dat meer dan 75 euro per uur of meer verdient, ligt op 22 procent. Voor mensen in vaste dienst ligt het percentage dat 75 euro per uur of meer verdient op 2 procent.

Ruim 80 procent van alle zzp'ers heeft volgens het onderzoek voorheen in loondienst gewerkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van