Ga naar de inhoud
Business

Boeren blij, Essent blij: energiebedrijf vervangt asbestdaken door zonnepanelen

Boer Lei Geraedts voor zijn dak met zonnepanelen.

De verplichting om asbest op korte termijn te verwijderen is een flinke strop voor (agrarisch) ondernemers. Zij zien zich genoodzaakt kosten te maken die kunnen oplopen tot in de tonnen. Essent springt in dat gat door de daken gratis te vervangen, in ruil voor de plaatsing van zonnepanelen. Het energiebedrijf helpt ondernemers uit de brand, maar casht zelf ook flink met de regeling.

Over vijf jaar is het verboden om nog asbest te hebben liggen op je dak, bepaalde de Tweede Kamer in oktober. Toch ligt er nog altijd 80 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in Nederland, volgens recente cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Veel daarvan liggen bij (boeren)bedrijven.

Weghalen is geen makkelijke klus: er is een gespecialiseerd bedrijf voor nodig om de klus te klaren en dat kost duizenden euro's. "Als je een koeienstal hebt van 1000 vierkante meter, dan heb je het over zo'n 8,50 euro per vierkante meter om het asbest te verwijderen", vertelt Erwin Mulder van asbestspecialist Muko Montage.

Dure grap

Dat verwijderen is prijzig doordat asbestsaneerders aan veel regels gebonden zijn. Zo moet het bedrijf gecertificeerd zijn, moet de asbest op een speciale manier ingepakt en gestort worden, moet een onafhankelijk laboratorium worden ingehuurd voor de inspectie en moet het personeel met maskers werken. "Dat zijn allemaal dingen die niet bij gewone sloop komen kijken", legt Rob Ligter van Asbest Sanering Eemnes uit. "Een asbestdak slopen is zo'n 40 procent duurder dan een gewoon dak."

En dan heb je het dak alleen nog maar verwijderd. "Wil je een nieuw dak terugleggen, bijvoorbeeld van golfplaten, dan mag je daar 24 à 25 euro per vierkante meter voor rekenen", rekent Mulder voor. "Daar komt nog eens 9 à 10 euro bovenop voor een geïsoleerd dak."

Anderhalve ton

Voor een kleine stal met 1000 vierkante meter dak heb je het dan dus algauw over een bedrag van meer dan 30.000 euro. Bezit je een pand met een groot dak, zoals de 4800 vierkante meter van ruitersportcentrum Geraedts, dan gaat het kostenplaatje over de anderhalve ton. 

"Ik heb twee rijhallen, een stal en een opslagplaats met een dak uit 1981", vertelt eigenaar Lei Geraedts. "Toen ik hoorde dat de overheid alle asbest uit Nederland wilde hebben, ben ik gaan informeren wat dat zou gaan kosten. Dat bleek een zwaar probleem: asbest saneren zou me 50.000 euro kosten, en een nieuw dak 120.000 euro. Als kleine zelfstandige vind je niemand die je dat bedrag wilt lenen, en zelf kan ik het niet opbrengen."

Er werd hulp geboden in de vorm van een subsidiepot - 4,50 euro per vierkante meter - maar die is alweer leeg. 

Record
Lees ook:
Record na record voor zonne-energie, maar wat levert dat op?

Zonnepanelen op je dak

Essent biedt (agrarische) bedrijven nu een dealtje om de kosten te omzeilen. Het bedrijf biedt aan om asbestdaken vanaf 800 vierkante meter gratis te verwijderen. In ruil daarvoor staat de eigenaar zijn dak voor 20 jaar af om er zonnepanelen op te leggen middels opstalrecht. Daarna draagt het bedrijf de zonnecellen gratis over aan de ondernemers.

Daar blijkt animo voor. Nog voor de officieel lancering van vandaag zijn er 73 bedrijven aangesloten bij het project, variërend van akkerboeren tot sporthallen, en van een vrieshuis tot een jachthaven.

Zo ook Geraedts, die zonder enige twijfel met Essent in zee ging toen hij van het aanbod hoorde. "Ik vind het prima. Een mooiere oplossing was er voor mij niet, als ik geen cent hoef te lenen."

Een slimme vondst van Essent, dat zoekt naar dakoppervlak om meer groene stroom te kunnen aanbieden.

Wat levert dat op? 

Wat levert dat Essent op? Het energiebedrijf wil zelf geen antwoord geven op die vraag, alleen dat het bedrijf verdient aan de stroom die opgewekt wordt op de daken, en dat het een zogenaamde SDE+-subsidie aanvraagt voor de aanleg van de panelen.

Een zonnepaneel levert in Nederland zo'n 270 kilowattuur per jaar op, vertelt lector energietransitie Martien Visser, ervan uitgaande dat de panelen ongeveer op het zuiden zijn gericht. "Per kilowattuur is de groothandelsprijs, dus wat het Essent oplevert, 5 à 6 cent", rekent hij voor. "Inclusief subsidie is dat zo'n 10 cent per kilowattuur."

Prima verdienmodel

In een jaar kan een paneel dus zo'n 27 euro opleveren. Leg je er op een dak van 1000 vierkante meter pak 'm beet 600 stuks (uitgaande van een maatje van 1,5 vierkante meter), dan kom je op een opbrengst van 18.000 euro per jaar. "Het klinkt als een redelijke deal", reageert Visser. "Ze moeten dan nog wel de panelen inkopen en onderhouden, maar ze zullen er wel mee uitkomen." 

In totaal zou het dus zo'n 360.000 euro op kunnen leveren over een looptijd van twintig jaar. Dan moet er nog wel rekening mee gehouden worden dat daar de kosten van het asbest verwijderen, het plaatsen van een nieuw dak en de aankoopkosten van de panelen van afgetrokken moeten worden. Toch lijkt het erop dat Essent daar goed op verdient.

Boeren blij, klimaat blij & Essent blij

02:44