Ondernemen

Ondernemers boos op arbeidswet: 'Als de zon schijnt wil ik mensen inhuren'

11 december 2018 18:03 Aangepast: 11 december 2018 18:11

Brancheorganisaties overhandigden vanmiddag een manifest tegen het wetsvoorstel Wet Arbeidmarkt in Balans (WAB). Die nieuwe arbeidswet is onder andere bedoeld om de kloof tussen vaste en flexibele contracten kleiner te maken. Eén van de gevolgen is dat flexwerkers duurder worden voor werkgevers. En daar is niet iedereen blij mee.

Onder de noemer 'zo werkt het niet', willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met de nieuwe wet. Zo ook Marco Bunk, eigenaar van café Wilskracht in Rotterdam en bestuurslid van de Koninklijke Horeca Nederland.

"Je kan wel aan de zijlijn staan mopperen, maar je kan ook proberen om nog wat te doen", zegt Bunk over dit initiatief. Aan deze wet moet volgens hem nog het een en ander gebeuren.

"Eigenlijk zijn er alleen maar verliezers"

Bunk heeft voor zijn café 20 mensen in dienst, waarvan het overgrote deel als flexkracht werkt. "Dat zijn studenten, maar ook ouders met kinderen. Zij hebben die flexibiliteit nodig, want het werk komt niet op de eerste plaats. Ze willen niet aan vaste uren worden gehouden. Door de nieuwe wet wordt het heel erg duur om hen die flexibiliteit te bieden."  

Tegelijkertijd heeft de horecaondernemer zelf ook die flexibiliteit nodig. "Als de zon schijnt, wil ik mensen kunnen inhuren. Volgens de nieuwe wet moet ik hen vier dagen van tevoren inroosteren, of anders dubbel uurloon uitbetalen. Dat heeft geen zin en voelt als een bestraffing."

Als de wet niet verandert, zullen ondernemers dit doorberekenen aan klanten, denkt hij. "Anders gaat het ten koste van jezelf. Consumenten gaan dat ook merken. Eigenlijk zijn er alleen maar verliezers."

 

Wetsvoorstel

Door het wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt het volgens het kabinet aantrekkelijker om mensen in vaste dienst te nemen. Daarnaast wordt het makkelijker om mensen te ontslaan en wordt de kloof tussen vaste contracten en flexwerk kleiner.

In het voorstel staat ook dat de werkgever voor arbeidskrachten die een tijdelijk contract krijgen WW-premie moeten gaan betalen en een vergoeding bij ontslag.

Waterbedeffect

De wet is niet van deze tijd, concludeert Bunk. "Er is goede wet- en regelgeving en een vangnet nodig, daarmee ben ik het eens. En mensen die steeds tijdelijke contracten krijgen, die moeten ook geholpen worden", zegt Bunk. "Maar deze wet is niet de oplossing." 

Hij vreest dat de wet uiteindelijk voor een waterbed-effect zorgt en juist leidt tot een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt: "Je ziet steeds meer aandacht voor zzp-constructies, ook in de horeca. Ik zit al twintig jaar in het vak, het gaat steeds beter met de branche, ook met arbeidsvoorwaarden. Maar wat het effect van deze stijgende kosten daarop wordt, durf ik niet te zeggen."

Dierenpensions

Niet alleen flexwerkers, maar ook seizoenswerk wordt geraakt door de WAB. Bijvoorbeeld campings, fruittelers en dierenpensions hebben niet het hele jaar door werk en vangen de piekmomenten vaak op met tijdelijke hulpkrachten.

"Dierenpensions hebben alleen werk als mensen op vakantie gaan en hun huisdieren uit logeren brengen. Typisch seizoenswerk", zegt Henk van Houwelingen, secretaris bij Dibevo, de brancheorganisatie van huisdierspecialisten. De pensions hebben met name in de zomer extra handen nodig. "Die huren zij in met flexcontracten. Er zijn in Nederland wel 34 miljoen huisdieren, maar de rest van het jaar is er voor de pensions niet zo veel te doen." 

Breng maar naar het baasje

Dibevo voert al een aantal jaar met hun leden gesprekken over de veranderende wetgeving. "De kans is vrij groot dat deze kosten worden doorberekend aan de hondenbaasjes", zegt van Houwelingen. Uiteindelijk levert de nieuwe wet geen baan extra op, zegt de club. Er is volgens hen simpelweg niet voldoende werk voor een volledige werkweek. 

Van Houweling benadrukt dan ook dat de branche zich ernstig zorgen maakt over de gevolgen. "De insteek van de WAB is om flexwerk tegen te gaan, maar het zal voor onze sectoren niets veranderen, behalve dat onze achterban - waarvan 90 procent mkb'er is - een slechter bedrijfsresultaat krijgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Werkgevers in actie tegen arbeidsmarktwet: 'Zo werkt het niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van