Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Oprichter Hartog koopt wasserijgigant Cleanlease terug

11 december 2018 12:47 Aangepast: 11 december 2018 12:54
Luis-in-de-pels Hartog keert terug bij wasserijconcern Cleanlease. Beeld © Cleanlease

De controle over de kwakkelende wasserijgigant Cleanlease, met 1200 werknemers en een omzet van 100 miljoen euro, is terug in handen van oprichter Albert Hartog. Investeerder Egeria neemt afscheid na een periode van krimp, verliezen en ruzies.

Dat blijkt uit een toelichting op een persbericht door topman Theo Lantinga. Eind november lekte al uit dat investeerder Active Capital, waarbij Hartog nauw betrokken is, een meerderheidsbelang in het bedrijf wilde nemen.

Terugkeer Hartog

Volgens het persbericht steekt Active Capital enkele miljoenen euro’s aan nieuw kapitaal in het bedrijf. In het bericht staat niet dat de geldschieter een meerderheidsbelang krijgt; dat blijkt uit documenten van kartelwaakhond ACM en de Kamer van Koophandel.

Het wordt ook bevestigd door de nieuwe topman Lantinga die verbonden is aan minderheidsaandeelhouder ACE. "Egeria is uitgestapt, wij van ACE hebben ons belang wat uitgebreid, en Active bezit nu een meerderheidsbelang", zegt Lantinga tegen RTL Z. Hoe de belangen precies verdeeld zijn, wil hij niet zeggen.

Dat Active en Hartog nu aan het roer komen bij wasserijgigant Cleanlease is opmerkelijk. Hartog was tot 2010 de motor achter de snelle groei van Cleanlease, maar de afgelopen jaren vooral de luis-in-de-pels van eigenaar Egeria.

Wasserijgigant

De betrokkenheid van de nu 61-jarige Hartog bij Cleanlease gaat dertig jaar terug. Eind jaren tachtig werd hij directeur bij de destijds kleine wasserij, waarin zijn familie een belang had. In de jaren negentig groeide het bedrijf onder zijn leiding aanzienlijk.

In 2004 verkocht Hartog een belang in Cleanlease aan private equityhuis ABN Amro Capital (AAC). Die voegde het bedrijf een jaar later samen met branchegenoot Rentex Fortex, waardoor een wasserijgigant met 2000 werknemers en een omzet van 116 miljoen euro ontstond. Hartog bleef betrokken met een flink minderheidsbelang.

In handen van Egeria

In 2010 werd Cleanlease verkocht aan Egeria, een investeringsfonds dat onder meer geld van de textielfamilie Brenninkmeijer belegt. Hartog verzilverde een groot deel van zijn aandelen, en bleef slechts een klein belang in Cleanlease houden. Sindsdien richtte hij zicht vooral op natuurbehoud in Afrika en zijn investeringen via Active Capital.

Onder Egeria had Cleanlease verder moeten groeien, maar na 2010 raakte het bedrijf in zwaar weer. Het bedrijf kreeg een boete wegens verboden prijsafspraken. En als gevolg van overcapaciteit op de markt boekte het de afgelopen jaren flinke verliezen.

Slaags met Hartog

Tot overmaat van ramp raakte eigenaar Egeria slaags met Hartog over de toekomstplannen met Cleanlease. Het conflict eindigde voor de rechter, waar Hartog twee jaar geleden verloor.

Begin 2017 werd Cleanlease gered door geld van investeerder ACE, die ook saneerder Lantinga in het bestuur zette. Samen met topman Job Muller sloot hij de afgelopen jaren een trits vestigingen en schrapte 300 banen. Dit jaar zou de wasserijgigant daardoor weer winst moeten maken.

Onzekerheid over winst

Of dat gelukt is, is onduidelijk. Cleanlease heeft nog niet eens de resultaten over 2017 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Lantinga wil de vraag of het wasserijbedrijf dit jaar winstgevend was, niet rechtstreeks beantwoorden. "Dat hangt onder meer af van welke definitie van winst je hanteert. Ook bleken bij de herstructurering zaken weerbarstiger dan gedacht. Er is nog steeds prijsdruk in de wasserijmarkt."

'Op de goede weg'

Volgens Lantinga – die topman Muller zojuist heeft opgevolgd - is belangrijker dat Cleanlease nu weer nieuw kapitaal heeft om te investeren.

"Er wordt meer dan een paar miljoen in het bedrijf gestoken, zodat er veel méér in het bedrijf geïnvesteerd kan worden dan de voorgaande jaren. Toen ging het geld vooral naar de herstructurering. Cleanlease is dus op de goede weg. Dat zou een goede kop boven dit verhaal zijn", zegt hij. 

Kennis

Ook is van belang dat er met Active en Hartog een meerderheidsaandeelhouder aan boord komt met kennis van de wasserijmarkt en -logistiek. Dat was bij Egeria niet het geval. "Ik kijk er naar uit om met ze samen te werken", aldus Lantinga.

Volgens de bestuursvoorzitter heeft zijn verhouding met Hartog niet geleden onder diens strijd met Egeria. "De onenigheid stamt vooral uit de tijd van vóór mijn betrokkenheid. Onze relatie is prima."

Concurrentie

Marktleider Cleanlease is niet de enige wasserijgigant die de afgelopen jaren in andere handen terecht is gekomen. Concurrent Lips (14 vestigingen, 1200 werknemers, omzet 70 miljoen) was tot voor kort onderdeel van Synergy Health, maar werd in 2017 verzelfstandigd door een management buy out.

Twee andere concurrenten zijn inmiddels onderdeel van internationale concerns; Berendsen Textielservice werd onlangs overgenomen door het Franse Elis, en Initial Nederland door het Duitse CWS-boco. Lantinga verwacht dat er de komende tijd veel gaat gebeuren op de wasserijmarkt. "Houd deze markt in de gaten."

Dat Cleanlease overnames gaat doen, sluit hij niet uit. De naam van de nieuwe holding boven het bedrijf, Consolidated Textile Services, lijkt daarop vooruit te lopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van