Van onze partner Rabobank

Growing ideas – Hemelse blik op de bodem

10 december 2018 14:06 Aangepast: 10 december 2018 14:42

De Haarlemse startup VanderSat meet met ruimtevaarttechnologie hoeveel vocht in onze bodem zit. De data die zij leveren aan boeren, verzekeraars en ngo’s is zestigduizend keer nauwkeuriger dan data van NASA.

VanderSat is drie jaar geleden opgericht, maar heeft al grote klanten over de hele wereld. "Het is een bijzonder vakgebied dat nog niet lang bestaat", zegt CEO Menno van der Marel. "Wereldwijd zijn er zo’n honderd experts op dit gebied. Wij hebben er achttien in dienst."

"We leveren unieke informatie. De wereldbevolking groeit, waardoor we efficiënter met voedsel en water moeten omgaan. Veel partijen zijn daarmee bezig en voor hen is onze informatie erg relevant."

Wat doet VanderSat?

"Wij meten over de hele wereld het bodemvocht, de temperatuur en het vocht in de vegetatie. Dat kunnen andere partijen ook. Het verschil is dat wij dat doen met een nauwkeurigheid van 100 x 100 meter in plaats van een resolutie van circa 25 x 25 kilometer.

Onze data is veel nauwkeuriger, omdat we ruwe data van satellieten zelf verwerken. Dankzij microgolven kunnen we door de wolken heen het vocht in de bovenste vijf centimeter van de bodem meten. Een drone of een apparaat op het land kan nauwkeuriger meten, maar is ook veel duurder. Onze data is voor veel grote partijen nauwkeurig genoeg en door de schaalbaarheid relatief goedkoop.

En behalve de cijfers van vandaag kunnen we ook oude gegevens leveren. Ons archief beslaat zo’n veertig jaar, waarvan de laatste vijftien tot twintig jaar het meest nauwkeurig zijn. Nederlandse waterschappen gebruiken onze data om de effectiviteit van hun beleid te meten."

Welk probleem lost het op?

"Onze data is heel breed inzetbaar, bijvoorbeeld in landbouw. Droogte is de belangrijkste reden dat oogsten mislukken. Maar als je te vroeg water geeft, groeit de plant niet meer goed. Wij kunnen het juiste moment aangeven.

Sommige ziektes en schimmels in gewassen ontstaan bij een bepaalde vochtigheid in combinatie met een zekere temperatuur. Wij kunnen beide meten en daardoor voorspellen wanneer de gewassen bespoten moeten worden. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee.

In Kazachstan werken we samen met een verzekeraar. Agrariërs hebben daar veel last van droogte. Zij kunnen zich verzekeren tegen het mislukken van de oogst. Dat was eerder niet mogelijk, omdat de droogte lastig vast te stellen was en het te duur is om er iemand naar toe te sturen. Nu bepaalt de verzekeraar op basis van onze data of hij uitkeert.

Een andere klant is Rode Kruis. Wij onderzoeken of we overstromingen een paar dagen van tevoren kunnen signaleren. Dan kunnen zij geld beschikbaar stellen om preventieve maatregelen te nemen, zoals het verplaatsen van vee naar hoger land. Voorkomen is goedkoper dan achteraf problemen oplossen."

Wat is de grootste uitdaging?

"Nederland bestaat uit 4,3 miljoen hectare. Wij maken inmiddels op 100 miljoen hectare een positief verschil. Ons doel is dat uit te breiden naar 1 miljard hectare.

Als je impact wilt maken, moet je samenwerken met andere partijen. Daardoor kan je snel schakelen om het beste resultaat bereiken. Dat vraagt om openheid van beide kanten, maar je moet elkaar vertrouwen om verder te komen. Als we die klik met een partij hebben, gaan we er ook voor om samen het hele segment te veroveren."

Menno van der Marel

CEO VanderSat

Studeerde technische natuurkunde in Delft

LinkedIn

Levensmotto: 'Positieve impact maken'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van