Ondernemen

Utrechtse ijsmaker gekroond tot beste van de wereld: 'Waanzinnig dit'

06 december 2018 16:09 Aangepast: 06 december 2018 17:53
Roberto Coletti, links, en zakenpartner Carlina De Lorenzo, midden, nemen de beker in ontvangst. Beeld © Roberto Gelato

Het vanille-ijs van de Utrechtse ijsmaker Roberto Coletti is uitgeroepen tot het beste van de wereld. Hij won de prijs tijdens een ijsbeurs in Italië waar bijna honderd ijsmakers wereldwijd streden om de de Coppa d’Oro. "Dit is als goud winnen op de Olympische Spelen."

Na dagen van ijs maken en proeven door de juryleden kwam gisteravond het verlossende woord. Coletti kan het zelf bijna niet bevatten. "Toen ik vanmorgen wakker werd, kon ik het nog steeds niet geloven. Het is echt een droom die uitkomt. Waanzinnig", zegt hij in een korte e-mail.

Voor een uitgebreidere reactie heeft de excentrieke ijsmaker een dag na het winnen van de wedstrijd geen tijd, hij is op cursus. Dat doet hij elk jaar in Italië met een groep bevriende ijsmakers, vertelt zijn zakenpartner Carlina De Lorenzo die ook bij de uitreiking was. "Ze kiezen dan één ingrediënt en één leraar die hier alles over kan vertellen."

Ricotta van de boerderij van een neef

IJs maken draait dan ook om de juiste ingrediënten. In het geval van zijn vanille-ijs speelden de eieren hier een grote rol in. Die kwamen van een lokale Italiaanse boer. "De smaak ervan is niet te overheersend, de eiwitverhouding is precies goed", zegt De Lorenzo. 

In 2015 werd Roberto tweede met zijn ricotta-ijs. De ricotta kwam van een neef van hem, die koeien en schapen houdt.

Tijdens de wedstrijd, volledig geconcentreerd, schept Roberto het vanille-ijs in een bak. Tijdens de wedstrijd, volledig geconcentreerd, schept Roberto het vanille-ijs in een bak.

Het winnen van de Coppa d’Oro is niet een kwestie van alleen de juiste smaak. De jury, allemaal beroemde ijsmakers, willen ook weten hoe een recept is samengesteld, hoe ingrediënten worden bewerkt en op welke temperatuur.

Drie Nederlanders bij laatste zes

"Terwijl Roberto vijf liter ijs moest maken, bestookte de jury hem met vragen", zegt De Lorenza. In verschillende rondes werd toen telkens blind geproefd. Van de bijna honderd ijsmakers gingen er zes door naar de laatste ronde. Daar zaten drie Nederlanders bij. "Dat zegt dus iets over het hoge niveau van Nederlandse ijsmakers", aldus De Lorenzo.

Is het maken van vanille-ijs niet heel eenvoudig? "Je herkent de meester aan zijn eenvoud", zegt Roberto’s zakenpartner. "Het is net als brood. Je hebt brood dat zo lekker is, zo goed van smaak dat je het zo kan eten. En je hebt brood dat wel boter en beleg nodig heeft."

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Wereldfaam voor Utrechtse Roberto om frikadellen- en wietijs

IJS met haring of wiet

De Utrechtse ijsmaker heeft een kleine ijssalon in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Hij staat bekend als gepassioneerd, is nooit te beroerd om een praatje te maken met zijn klanten of om een schoolklas te ontvangen. En is soms is hij een tikje excentriek. Hij maakte ijs met haring, frikadel en wiet.

Het deel van de Dolomieten waar Roberto vandaan komt, door Italianen ook wel de Valle del Gelato (ijsvallei) genoemd, leidde dat zeker aan het begin van zijn carrière weleens tot opgetrokken wenkbrauwen, vertelt De Lorenzo. "Hij komt uit de ijsvallei waar de grote ijsmakers van Italië vandaan komen. Toen hij met haringijs kwam waren er die zeiden dat hij de eer van het vak en het ambacht naar beneden haalden met zijn 'grapjes'."

Op de vraag of het winnen van de prijs ook voor meer omzet zorgt, moet De Lorenzo even nadenken. "Klanten hechten er wel waarde aan. Voor ons is het als het winnen van de Olympische Spelen waar sporters jarenlang naartoe werken, maar we willen niet uitbreiden of groter worden."

Roberto Coletti: 'Het is al het winnen van Olympisch goud.' Roberto Coletti: 'Het is al het winnen van Olympisch goud.'

'We zijn eigenlijk slechte ondernemers'

De Lorenzo lacht en zegt dat ze eigenlijk allebei hele slechte ondernemers zijn. "Wij staan altijd zelf in de ijssalon, willen het zelf doen en niet uit handen geven", zegt ze. Groot zijn, meerdere ketens hebben, het past allemaal niet in hun ambitie. "We willen gewoon ijs maken."

Voor Roberto is het ook echt teamwork. Hij wil daarom graag vermeld hebben dat hij de prijs opdraagt aan de persoon 'die altijd aan mijn zijde heeft gestaan en als een vader voor mij is, de man die mij dit vak heeft leren liefhebben en mij met zijn passie heeft aangestoken: Italo De Lorenzo'. "En natuurlijk Carlina, zijn dochter, die de motor van onze ijssalon is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van