Iedereen die vanaf honderd liter zijn bier naar eigen recept wilde laten brouwen, kon sinds begin vorig jaar terecht bij de Limburgse brouwer InBier. Maar als gevolg van technische problemen ging het bedrijf uit Sittard deze week failliet.
Met een investering van 2,5 miljoen euro opende de 54-jarige ondernemer Michiel Ruigt vorig jaar zijn brouwerij in Sittard. Hij verwachtte jaarlijks zo'n 60.000 hectoliter bier te produceren.
Charmante initiatieven
Niet alleen brouwers met grote hoeveelheden konden hun bier bij het bedrijf laten brouwen, maar ook mensen met charmante initiatieven, vertelde Ruigt vorig jaar tegen RTL Z. "Die met bloed, zweet en tranen een eigen bierrecept hebben gemaakt en wiens tante Sjaan en ome Co het zo lekker vonden dat ze zeiden: hier moet je de markt mee op."
Daarmee speelde Ruigt in op een trend. Het aantal kleine brouwers in Nederland groeide de afgelopen jaren snel, tot ruim 500 vorig jaar. De helft van die brouwers heeft geen eigen brouwketels, maar huurt capaciteit in bij andere brouwers.
Technische problemen
Voordat hij InBier kon openen moest de ondernemer al een flink aantal hordes nemen; vertragingen bij de financiering, brand in een machine en problemen met een leverancier. Ook de eerste twee jaar liepen niet zo succesvol als gehoopt. Eergisteren werd de brouwer failliet verklaard.
Ruigt wijt het faillissement vooral aan problemen met de technische installatie, die werd geleased van een leasemaatschappij.
"Wij dachten een auto met vier wielen en een stuur te hebben gekocht, die 120 kilometer per uur kon rijden. Maar door verkeerde afstellingen, bleken we maar 60 kilometer te kunnen. Dan kan je niet tijdig uitleveren aan klanten, en zakt het klantvertrouwen. Dan gaat het van kwaad tot erger", vertelt Ruigt.
Hij zegt een schadeclaim bij de leverancier te hebben overwogen, maar dat uiteindelijk te duur te vinden. In plaats daarvan steekt hij zijn energie in een doorstart. Daarvoor is echter wel financiering nodig. "We spreken nu met een persoon over een doorstart, maar willen er eigenlijk twee of drie."
Geld voor doorstart
Hoeveel geld hij nodig heeft, is nog niet duidelijk. "Dat hangt onder meer af van de opstelling van de bank en de leasemaatschappij. Maar het zou zonde zijn om nu te stoppen. We zaten nog maar net in de luiers."