Ga naar de inhoud
Business

Vacaturesite Jobbird wilde de grootste zijn, maar is nu failliet

Oprichter Jan-Peter Cruiming van Jobbird liet al weken niets van zich horen. Beeld © Jobbird

Vacaturesite Jobbird kondigde begin dit jaar nog ambitieuze groeiplannen aan. Nu is de onderneming failliet. Curator Angelina Bakker en interim-directeur Matthijs Jorissen werken aan een doorstart.

Jobbird werd in 2011 opgericht door ondernemer Jan-Peter Cruiming, die zeven jaar eerder zijn Nationale Vacaturebank voor 28 miljoen euro had verkocht aan uitgever VNU.

Op Jobbird kunnen bedrijven gratis vacatures plaatsen; bij belangrijke concurrenten als Monsterboard moeten zij daarvoor betalen. Geld verdiende Jobbird vooral aan extra diensten, waarmee een vacature bijvoorbeeld beter gevonden kan worden.

Echtgenote als baas

In de zomer van 2015 benoemde de toen 50-jarige Cruiming zijn 24 jaar jongere vrouw Marlot Cruiming, een voormalige modefotografe, tot chief executive officer.

Gezien haar CV had zijn vrouw geen ervaring met het runnen van een bedrijf met internationale ambities. Wel had zij het jaar ervoor als marketingmanager voor de vacaturesite gewerkt. "Het geeft enorm veel rust dat werk en privé samenvallen", zei de oprichter in 2016 over de benoeming.

Ambitieuze groeiplannen

De Cruimings wilden Jobbird laten uitgroeien tot de grootste wereldwijde aanbieder van online vacatures.

Begin dit jaar presenteerde Jobbird daarvoor nog ambitieuze plannen, waarbij de vacatures onder meer in het Engels, Spaans en Russisch aangeboden zouden worden. Het team zou moeten groeien van 8 naar 40 mensen, en de omzet van 10 naar 140 miljoen euro.

Faillissement

Om ruimte te geven aan de groei, verhuisde het bedrijf afgelopen zomer van Laren naar een kapitaal pand in de Gouden Bocht van de Amsterdamse Herengracht. In een interview gaf Cruiming aan het bedrijf klaar te stomen voor een verkoop, die hij had gepland in 2020.

Nog geen half jaar later blijkt de onderneming plotseling failliet.

Directeur technologie en marketing Matthijs Jorissen, die sinds oktober bij Jobbird werkte, zegt tegen vaksite Emerce dat hij door Cruiming niet op de hoogte was gesteld van het komende bankroet. Tegen Sprout zegt hij zelfs dat de oprichter al drie weken lang 'niets meer laat horen.'

Zware verliezen

Volgens Jorissen stond de curator dinsdag plotseling op de stoep. "Maar ik zag de bui de laatste twee weken eigenlijk al wel hangen", zegt hij. Volgens de directeur leed Jobbird zware verliezen en heeft het bedrijf nooit winst gemaakt.

In de jaarrekening over 2017 van Jobbird staan geen gegevens over omzet en winst. Uit de balans blijkt dat de vermogenspositie van het bedrijf eind vorig jaar nog wel solide was.

Jorissen zegt met curator Angelina Bakker op zoek te gaan naar partijen die Jobbird willen doorstarten. Hij denkt dat branchegenoten of partijen als mediaconcern Talpa of uitgever TMG geïnteresseerd kunnen zijn. "Jobbird is een bekend merk, en door het faillissement ontdaan van alle verplichtingen."

Nieuwe investeerders

Mogelijk zijn werknemers van Jobbird zelf ook betrokken bij plannen voor een doorstart. Op Twitter schrijft Olfertjan Niemeijer van branchegenoot Independent Recruiters mensen van Jobbird te hebben gesproken. "Ze zijn op het randje met nieuwe investeerders voor een doorstart."

In een toelichting zegt hij dat het gaat om 'mensen die nog geloven in het bedrijf', en voor '70 procent' zeker te zijn dat het bedrijf door hen kan worden voortgezet.

De Cruimings en curator Bakker waren vandaag onbereikbaar voor een toelichting.