Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Verkoop gebruikte dieselauto's steeds lastiger: vraag en prijs dalen

04 december 2018 18:45 Aangepast: 04 december 2018 18:59
Autoverkoper Gert-Jan Hoegen. Beeld © Bart Reijnen.

Wie zijn gebruikte dieselauto wil verkopen, moet geduld hebben. Ze staan namelijk langer te koop en leveren minder op, zo blijkt uit cijfers van de grootste advertentiesites van Nederland. "De eerste vraag die mensen stellen, is of ze de stad nog wel in mogen."

Gert-Jan Hoegen is autoverkoper in Garderen. In een jaar tijd is de prijs voor een tweedehands diesel bij hem gedaald met 15 tot 20 procent. Gingen sommigen modellen een aantal jaar geleden nog als warme broodjes over de toonbank, nu is de zogenoemde sta-tijd verdubbeld.

"Iedereen is onzeker en maakt zich zorgen", zegt hij. "Kun je straks nog wel met je diesel de steden in en wordt een diesel straks nog meer belast? Het rijden van een diesel wordt alleen maar lastiger zo." 

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Dieselauto's uit de gratie in het bedrijfsleven

Opbrengst steeds minder

Ook bij Autoscout en Marktplaats, de grootste landelijke websites waar auto's op verkocht worden, zien ze die trend. Cijfers die RTL Nieuws opvroeg, laten zien dat een gebruikte dieselauto in 2016 gemiddeld binnen 47 dagen werd verkocht. In 2018 was dat opgelopen naar 63 dagen. 

Daarnaast worden er minder auto's verkocht: van bijna 44 procent in 2016, naar 40 procent in 2018. Dieselauto's brengen ook steeds minder op. De gemiddelde prijs daalde van 13.795 euro in 2016 naar 13.239 euro in 2018. 

Stijging benzine en LPG

Ter vergelijking: de prijs voor een gemiddelde benzine-auto was in 2016 10.500 euro en in 2018 11.200 euro, blijkt uit cijfers van Autoscout. LPG ging van 8080 euro in 2016 naar 16.600 in 2018. 

"De vraag naar hybride auto's neemt ook enorm toe", zegt Jan Willem te Gussinklo, woordvoerder bij Marktplaats. Als reden voor de dalende vraag naar diesels geeft hij het nieuws over sjoemeldiesels én de milieuzones. In steden als Arnhem en Utrecht mogen oude, vervuilende diesels bepaalde delen van de stad niet meer in.  

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Europese Commissie start diepgaand onderzoek naar sjoemeldiesels

Rommelen met gegevens

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Er bleek toen dat er was gerommeld met de uitstootgegevens van elf miljoen dieselauto's. Sindsdien zijn er al meerdere boetes opgelegd en arrestaties verricht. Onder andere de ceo van Audi werd daarbij opgepakt. 

Autoverkoper Hoegen blijft zelf wel fan van de diesel. "Ze rijden lekker zuinig, het zijn fantastische wagens." Bang voor een hele garage aan onverkochte, tweedehands diesels is hij dan ook niet. "Als de prijs goed is, verkoop je alles", zegt hij nuchter. "Voor kopers is het een prima tijd." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van