Ondernemen

Nederlandse startup biedt artiesten aan 'tegen eerlijke prijs'

09 augustus 2016 11:52 Aangepast: 30 juli 2017 17:30

Een artiest op je feest voor een eerlijke prijs: dat is het idee achter Plugify, een startup die boekingskantoren overbodig wil maken. Om te groeien haalt het platform via crowdfunding 650.000 euro op, waarvan al meer dan twee ton binnen is.

In maart van dit jaar lanceerde Eline Leijten (foto boven), zangeres bij Hermes House Band, haar platform om het boeken van artiesten toegankelijker te maken. Een artiest heeft een eigen pagina op Plugify waar je direct de belangrijkste informatie ziet: wat voor muziek ze maken, wat je allemaal krijgt en hoeveel het kost. Met een druk op de knop boek je de artiest.

Crowdfunding

Via crowdfunding hoopt Leijten het bedrag van 650.000 euro op te halen. De bedragen - ze beginnen bij 250 euro - worden gezien als investeringen die volgens Leijten later met winst kunnen worden verkocht. Als de investeerder niet wenst te verkopen, dan wordt de lening afgelost met een jaarlijkse rente van 8 procent. De komende maand kunnen mensen nog in Plugify investeren.

Het groeikapitaal wil Leijten gebruiken om uit te breiden naar Europa: "Onze ambitie is om binnen vijf jaar het grootste boekingsplatform van Europa te worden. Dat Plugify werkt en in een behoefte voorziet, is inmiddels aangetoond."

Thumbnail

400 artiesten

Het aanbod van Plugify bestaat uit meer dan 400 artiesten, variërend van bands en solisten tot dj's en ensembles. Op de pagina's van artiesten kun je naar voorbeelden luisteren en zie je wat de artiest nodig heeft, zoals een podium of specifieke geluidstechnieken. Als je die middelen niet hebt, kun je het via Plugify huren - de kosten staan erbij.

Gebruikers kunnen na het optreden van een artiest een recensie achterlaten, net als bij Airbnb. Op die manier weten andere gebruikers of een artiest de moeite waard is. Bij het boeken heb je direct contact met de artiesten om speciale wensen af te stemmen, zoals het aanvragen van specifieke nummers.

Inmiddels is er via Plugify zeventig keer een artiest geboekt met een totale boekingswaarde van bijna 50.000 euro. De betalingen gaan via het platform, waarvan Plugify 12 procent inneemt. Volgens Leijten zijn artiesten nergens goedkoper te boeken, omdat een marge van 12 procent veel minder is dan wat boekingskantoren en agenten rekenen. Dit percentage daalt ook naarmate een artiest vaker wordt geboekt: bij 50 boekingen per jaar zakt het percentage naar 8 procent.

Leijten was ook te gast bij Z in Zaken om te praten over Plugify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van