Business

Oprichter Hartog lijkt slag om wasserij Cleanlease toch te winnen

30 november 2018 06:17 Aangepast: 30 november 2018 16:04
Beeld © ANP

Het drama rond Cleanlease, de grootste wasserij van Nederland, stevent af op een opmerkelijke ontknoping. Investeerder Egeria staat om het punt om het bedrijf te verkopen aan oprichter - en voormalig vijand - Albert Hartog.

Cleanlease, dat rond de eeuwwisseling ontstond uit de fusie van een aantal familiebedrijven, wast de lakens en uniformen van tientallen zorginstellingen en vakantieparken in Nederland en België. In 2016 zette het bedrijf met 1400 werknemers 117 miljoen euro om.

Sinds 2010 is het bedrijf in handen van Egeria, een investeringsmaatschappij die onder meer geld van de textielfamilie Brenninkmeijer belegt.

Overname door oprichter

Maar dat duurt waarschijnlijk niet lang meer. Woensdag meldde het FD dat Egeria op het punt staat om Cleanlease te verkopen aan Active Capital. De beoogde overname wordt bevestigd door beide investeringsbedrijven.

Dat Cleanlease-oprichter Albert Hartog een belangrijke aandeelhouder en adviseur bij Active Capital is, werd echter niet vermeld. En het is nu net de betrokkenheid van Hartog, die de beoogde overname pikant maakt.

De afgelopen jaren gingen Egeria en Hartog namelijk rollend over straat. Daarbij leek de oprichter aanvankelijk het onderspit te delven. Als de overname rondkomt, wint Hartog de slag met Egeria uiteindelijk toch.

Grote ambities

Toen Egeria eind 2010 een meerderheidsbelang in Cleanlease nam, waren de ambities groot. Met steun van de kapitaalkrachtige investeerder zou het bedrijf sterk groeien in het buitenland en met nieuwe diensten.

Maar de overname werd een drama. Omdat er te veel wasserijen op de markt actief waren, kelderden de prijzen voor wasgoed. Ook kreeg Cleanlease een boete voor verboden marktafspraken. Het bedrijf boekte afgelopen jaren zware verliezen, en van de ambities kwam weinig terecht.

Slaags met oprichter

Zoals gezegd raakte Egeria tot overmaat van ramp ook slaags met oprichter Albert Hartog, die nog een minderheidsbelang in Cleanlease bezat. Een poging van Hartog om via rechtszaken een voor het bedrijf ongunstige herfinanciering te voorkomen, mislukte.

Afgelopen twee jaar moest Cleanlease keihard saneren, waarbij het bedrijf vestigingen sloot en banen schrapte. Volgens directeur Job Muller zou de wasserijgigant in 2017 nog met verlies draaien, maar in 2018 weer winstgevend zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer gigaverlies voor wasserij CleanLease, maar winst is nabij

Verkoopplannen

Of het Muller is gelukt om Cleanlease weer winstgevend te maken, is niet bekend. De meest recente cijfers die het bedrijf publiceerde, dateren van 2016.

Winstgevend of niet, wel is duidelijk dat Egeria nu van zijn meerderheidsbelang in Cleanlease af wil. Beide investeerders bevestigen de beoogde overname door Active Capital, waar Hartog zo'n belangrijke rol speelt.

Geld toeleggen

Volgens woordvoerster Barbara Glaser koos Egeria voor de voormalige luis-in-de-pels als koper, omdat het bedrijf bij Hartog in de juiste handen terecht komt. "Natuurlijk zijn wij er om een goed rendement voor onze investeerders te realiseren. Maar het is ook belangrijk dat een bedrijf goed terecht komt. Wij verwachten dat dat hier het geval is."

Hoeveel Active Capital voor Cleanlease gaat betalen, is onbekend. Maar gezien de gigantische verliezen van de afgelopen jaren ligt het voor de hand dat de geldschieters van Egeria veel geld gaan toeleggen op de investering. Of en hoeveel zij op Cleanlease hebben verloren, wil de investeringsmaatschappij niet zeggen.

Geen succes

Wel erkent Egeria tussen de regels door dat de investering geen succes is geweest. "Succes kun je op verschillende manieren definiëren", aldus de woorvoerster. "Maar het is bekend dat Cleanlease opereert in een uitdagende markt."

Active Capital wil de voorgenomen overname op dit moment inhoudelijk niet toelichten. "Zolang de transactie nog niet rond is, onthouden wij ons van commentaar."

Leuke dingen

Directeur Theo Lantinga stelt dat er dankzij de overname 'nieuw kapitaal het bedrijf binnenkomt. Daarmee kunnen wij leuke dingen doen. Daarom zijn wij als directie ook erg blij met de deal.'

Volgens Lantinga, die in 2016 via zijn investeringsvehikel ACE instapte als aandeelhouder en aantrad als saneerder, krijgt Active Capital een meerderheidsbelang als de transactie rond komt. "ACE zal aandeelhouder blijven. Of Egeria ook een belang blijft houden, kan ik nog niet zeggen."

Albert Hartog weer aan het roer bij Cleanlease. Albert Hartog weer aan het roer bij Cleanlease.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van