Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Ryanair-personeel dat ontslagen werd in proeftijd naar de rechter

28 november 2018 14:32 Aangepast: 28 november 2018 14:40
Cabinepersoneel en piloten van Ryanair tijdens een staking op vliegveld Eindhoven. Beeld © ANP

Een aantal ontslagen cabinemedewerkers van Ryanair spant samen met FNV een rechtszaak aan tegen Crewlink, het recruitmentbedrijf van Ryanair. Crewlink hanteert in de contracten voor cabinepersoneel een proeftijd van een jaar. Volgens FNV is dit in strijd met de Nederlandse wet.

Het is het zoveelste hoofdstuk in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden bij de Ierse prijsvechter. Toen Ryanair eerder dit jaar aankondigde de basis in Eindhoven te sluiten kwam het cabinepersoneel dat nog in de proeftijd zat op straat te staan.

Eerder sprak RTL Z met een aantal (ex)medewerkers. Een daarvan werkte net een maand voor Ryanair toen ze werd ontslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Ryanair-personeel verhuist gedwongen: 'Ze hebben geen respect voor mensen'

Officieel niet bij Ryanair in dienst 

Officieel was dit cabinepersoneel toen ze werden ontslagen tijdens hun proeftijd,niet bij Ryanair in dienst, maar bij het bedrijf Crewlink. Ryanair maakt gebruik van het bedrijf Crewlink bij het opstellen van de contracten. De prijsvechter ziet daardoor het cabinepersoneel niet als eigen werknemers maar als die van Crewlink.

Hoewel FNV het niet eens is met die constructie, vechten ze in de aankomende rechtszaak alleen het ontslag aan. "Die proeftijd van een jaar is te lang. Dat is in strijd met de Nederlandse wet en daarom willen we het ontslag aanvechten", zegt  Asmae Hajjari, bestuurder van FNV luchtvaar.

De vakbond voelt zich gesteund door de uitspraak van de rechter in de rechtszaak tussen Ryanair en de piloten die bij de Eindhovense basis werkten. Daarin gaf de rechter aan dat Ryanair de basis in Eindhoven niet zomaar gesloten had mogen worden en het Nederlandse arbeidsrecht niet zomaar mocht negeren. "Dat vinden wij voor deze zaak ook gelden."

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Ryanairpiloot: 'Vlieg voorlopig maar met Transavia'

'Ontslag is onrechtmatig'

Als FNV de procedure wint betekent dat niet dat het cabinepersoneel terug in dienst wil bij Crewlink. "Ze vechten het ontslag aan omdat het onrechtmatig is en willen daarvoor een schadevergoeding. Ze voelen er niets voor om terug in dienst te komen bij Crewlink."

Crewlink is door de juristen van FNV op de hoogte gebracht. Er ligt inmiddels een verzoekschrift bij de rechtbank. Wanneer de rechtszaak precies plaatsvindt is nog niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van