Van onze partner Rabobank

Afrikaanse boeren met ‘blockchainrekening’

26 november 2018 11:12 Aangepast: 26 november 2018 11:27
Beeld © Agri-Wallet

Blockchaintechnologie helpt boeren in Kenia hun omzet te verhogen. Dankzij Agri-wallet kunnen zij investeren in betere zaden en kunstmest.

Tijdens een reis door Afrika raakten Ad Rietberg en Sijmen de Hoogh geïnspireerd door de impact van mobiele betalingen. Rietberg: "Mensen vertelden dat mobiel betalen hun leven heeft veranderd. Ze hebben nooit een bankrekening gehad; sommigen niet eens een adres."

Hun reis resulteerde in het oprichten van stichting Dodore in 2010. Het eerste project was het helpen van moeders in sloppenwijken door maandelijks mobiel tien euro ‘kinderbijslag’ over te maken. "Vroeger waren deze mensen niet te bereiken. Nu kunnen we vanuit Amsterdam iemand in twee seconden helpen."

Andere partijen vroegen de stichting mobiele 'wallets' te ontwikkelen voor gezondheidszorg en scholing. Dankzij blockchaintechnologie kunnen subsidies direct aan de begunstigde worden uitgekeerd, zonder dat het geld aan andere zaken besteed kan worden. In een mobiele wallet voor landbouw zagen Rietberg en De Hoogh zoveel potentie dat ze deze Agri-wallet zelf op de markt brachten.

Wat is Agri-wallet?

Rietberg: "Agri-wallet is niet ontwikkeld om geld te geven. Het is een mobiele portemonnee die kleine boeren kunnen gebruiken om het geld van hun bedrijf beter te beheren. Het is een soort microbank met een bankrekening, spaarrekening en leenfaciliteit.

Agri-wallet wordt momenteel door zesduizend boeren in Kenia gebruikt. Wij werken daarvoor samen met vijfentwintig coöperaties. Zij betalen tien procent van hun boeren via Agri-wallet in blockchaintokens. De boeren kunnen deze tokens alleen uitgeven in winkels die landbouwproducten als zaden en kunstmest verkopen."

Welk probleem lost het op?

"Kleine boeren hebben onvoldoende geld om te investeren in zaden van goede kwaliteit of kunstmest, waardoor de oogst tegenvalt. Vaak hebben ze geen toegang tot financiering. Als ze wel geld kunnen lenen, geven ze dat meestal niet uit aan de boerderij.

Als zij investeren in goede zaden en kunstmest, kunnen zij hun productiviteit met driehonderd procent verhogen. Dat verandert hun leven: Zij komen uit de armoede en produceren voedsel voor de hele community.

Boer koopt kunstmest met Agri-Wallet Boer koopt kunstmest met Agri-Wallet

Als de boeren onvoldoende geld hebben om te investeren, kunnen zij via de Agri-wallet een lening afsluiten. Daarvoor werken wij samen met Rabobank Foundation.

Boeren kunnen een derde van de verwachte oogstopbrengst lenen. Ook dat gaat in blockchaintokens, waardoor de lening alleen besteed kan worden aan landbouwproducten. Na de oogst wordt met de betaling van de coöperatie de lening automatisch afgelost."

Welke ontwikkelingen staan er nog op het programma?

"We verwachten dat eind volgend jaar vijftigduizend boeren in Kenia onze wallet gebruiken. Vanwege de positieve resultaten vragen ngo’s of we de Agri-wallet ook voor andere landen willen ontwikkelen. Volgend jaar volgen Rwanda, Benin en Bangladesh. Op langere termijn willen we onze Agri-wallet in tien tot vijftien landen in Afrika inzetten.

Er wonen één miljard mensen in Afrika. Over dertig jaar is dat verdubbeld. Als er niks verandert, heeft de bevolking onvoldoende eten. Dat leidt niet alleen tot ontrust en een enorme vluchtelingenstroom, maar heeft ook gevolgen voor het milieu. Als de boeren niet leren de productiviteit op de huidige grond te verhogen, gaan ze namelijk bossen kappen om meer landbouwgrond te creëren.

Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om de landbouwproductiviteit per hectare. We hebben de kennis en de financiële middelen. Het is onze morele plicht om dat continent te helpen. Het zou mooi zijn als Agri-wallet daar een bijdrage aan kan leveren."

Ad Rietberg

Medeoprichter en directeur Dodore

Studeerde bedrijfskunde in Amsterdam

LinkedIn

Levensmotto: 'Een lange reis begint met de eerste stap'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van