Ga naar de inhoud
Business

Een van de best ingerichte kantoren ter wereld staat in Amsterdam

De kantoortuin is achterhaald. Het draait nu om ruimte en interactie. Beeld © Amvest

Vergeet de saaie kantoortuin met bedompte vloerbedekking, schel tl-licht en verlepte bureauvaren. 's Lands best ingerichte kantoor kenmerkt zich door veel daglicht en ruimte. "Zo worden werknemers gelukkiger en productiever."

Het nieuwe hoofdkantoor van vastgoedontwikkelaar Amvest kantoor in Amsterdam-Oost behoort tot de best ingerichte kantoren van de wereld. Het pand aan de Zeeburgerkade, dat sinds mei dit jaar in gebruik is, werd afgelopen zomer al uitgeroepen tot het beste Amsterdamse vastgoedproject.

Nu is het ontwerp ook genomineerd voor beste kantoorinterieur van de wereld door Frame, het grootste internationale interieurblad, in de categorie tot 2000 vierkante meter.

Daglicht

De ontwerpers zijn Carolien Roos en Niek Joanknecht. De twee kennen elkaar van de kunstacademie in Utrecht en runnen sinds dit jaar samen architectenbureau Firm Architects.

Daglicht speelt een grote rol in het eindresultaat. Dat maakt werknemers gelukkiger en productiever volgens Joanknecht. Daarom staan de bureaus bij het raam. "We hebben kunstlicht zoveel mogelijk geweerd."

Exit kantoortuin

De traditionele kantoortuin voldoet allang niet meer volgens de architect. "De een werkt graag in stilte, de ander overlegt veel. Dat gaat niet samen op één plek", vertelt Joanknecht.

In het midden zijn daarom 'informele gebieden' gemaakt. Denk aan koffietafels, zithoeken en vergaderhokjes. Wie moet bellen of wil overleggen, loopt van zijn bureau naar zo’n plek. "Zo is er veel meer dynamiek."

Om die reden zijn er ook twee duidelijk zichtbare trappen gemaakt. "Zo kun je je makkelijk van de ene naar de andere verdieping begeven en het is gezond", zegt Joanknecht.

Jungle-lift

Ook bijzonder: de lift. Hij is groot, heeft een parketvloer, er staan stoelen in en planten. "Je waant je in de jungle", beschrijft Joanknecht. En oh ja, de lift gaat extreem traag. Volgens de architect is de lift bedoeld om klanten te laten 'onthaasten' en medewerkers kunnen er vergaderen.

Duur huzarenstukje

Het huzarenstukje van het kantoor bevindt zich op de vijfde en hoogste verdieping: de flexibele presentatieruimte van Amvest.

Panelen kunnen er uit het plafond naar beneden worden gehaald en vormen dan tafels. "Dit was ingewikkeld om te maken en daarom erg kostbaar", zegt Joanknecht.

Blije klant

Hoe duur het ontwerp is geweest willen zowel Amvest als Firm Architects niet zeggen. "Wij richten ons op de high end-markt. De totale verbouwingskosten liggen gemiddeld tussen de 400 en 1000 euro per vierkante meter," meldt de architect.

Firm Architects staat nu op de longlist van genomineerden. Over twee weken wordt de shortlist bekendgemaakt, in februari is de prijsuitreiking.