Ga naar de inhoud
Business

Twaalf instellingen verdelen zorg Slotervaartziekenhuis

Beeld © ANP

De zorgdisciplines van het failliete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zijn verdeeld tussen twaalf verschillende zorginstellingen. Grote winnaar is het OLVG.

Dat hebben curatoren Marc van Zanten en Marlous de Groot vanmiddag bekend gemaakt. Het Amsterdamse ziekenhuis ging eind oktober failliet. Vorige week mislukte een poging tot een doorstart. Sinds die tijd werken de curatoren aan de verdeling van de zorg onder de ziekenhuizen in de regio.

Vanmiddag presenteerden zij een lijst waarop staat bij welke ziekenhuizen de 25 verschillende medische disciplines van het Slotervaart terechtkomen. Zo gaat de keel-, neus- en oorzorg naar het BovenIJ Ziekenhuis en de oncologie (kankerzorg) naar het Antoni van Leeuwenhoek.

Minder onzekerheid

Met de lijst verdwijnt een deel van de onzekerheid van patiënten van het Slotervaartziekenhuis. Zij weten nu waar hun behandelaars gaan werken, en waar zij eventueel dus ook terecht kunnen.

De curatoren benadrukken echter dat de patiënten uiteindelijk zelf mogen kiezen waar zij heen gaan. "Vanzelfsprekend staat de eigen keuze van de patiënt altijd voorop. Als de patiënt naar een ander geschikt ziekenhuis wil gaan, dan is dat mogelijk."

Werkt de tool niet goed? Klik dan hier.

Grote winnaar

De 25 medische disciplines worden verdeeld tussen twaalf zorginstellingen. Grote winnaar is het OLVG, dat vestigingen in Amsterdam-Oost en -West heeft. Het OLVG krijgt de disciplines geriatrie (ouderenzorg), maag-, darm- en leverzorg, diabetes, longziekten, een deel van de cardiologie, interne geneeskunde, neurologie, chirurgie en neurochirurgie.

Niet alle zorg blijft in Amsterdam. Zo verhuist het gespecialiseerde bariatrische team (maagverkleiningen) naar het Spaarne Gasthuis, dat vestigingen in Haarlem en Hoofddorp heeft. Het Zaans Medisch Centrum in Zaandam neemt plastische chirurgie voor transgenders en de slaap/waakzorg over.