Ga naar de inhoud
Business

Chinezen en mislukt project nekken innovatieve zonnecollector Suncycle

Suncycle beloofde zonnecollectoren met een hoog rendement. Beeld © SunCycle

De maker van innovatieve, krachtige zonnecollectoren Suncycle uit Eindhoven is failliet gegaan door goedkope Chinese zonnepanelen. Dat zegt oprichter Peter Penning. Een mislukt project in Aruba hielp ook niet mee.

Ruim tien jaar geleden legde wiskundige Penning de basis voor een uitvinding, waarmee hij het wereldenergieprobleem te lijf wilde gaan. Dankzij met de zon meedraaiende spiegels die het zonlicht concentreren op een zonnecel, kon zijn zonnecollector een veel hoger rendement halen dan traditionele zonnepanelen.

Tijd en geld

De ontwikkeling van het eerste prototype kostte veel tijd en geld. Met miljoenen van duurzame investeerders als het Canadese Lightco en overheidssubsidies wist Penning in 2013 het eerste prototype te ontwikkelen. Zijn bedrijf, Suncycle, zou in 2014 de eerste systemen kunnen gaan plaatsen.

Mede als gevolg van intern gebakkelei over geld en strategie, duurde dat uiteindelijk veel langer. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat de problemen achter de rug waren, en dat de marktdoorbraak in 2018 werd verwacht.

Veel zon

Suncycle zei zich in eerste instantie vooral te richten op gebieden met veel zon, zoals de Caraïben en Spanje. "Meer zon betekent een snellere return on investment. Met de kennis die we in de Caraïben opdoen, kunnen we ons systeem blijven verbeteren" zei commercieel directeur Joost Verhoeks eind vorig jaar in het FD.

Hij verwachtte dat het systeem binnen twee tot drie jaar geschikt zou zijn voor toepassing in Nederland.

Failliet

Maar in september blijkt de houdstermaatschappij van Suncycle failliet te zijn gegaan, vorige week gevolgd door dochterbedrijven Suncycle BV en Suncycle Technology.

In het eerste faillissementsverslag valt te lezen dat het bedrijf als gevolg van de investeringen en uitblijvende inkomsten al jarenlang rode cijfers schreef. In de drie jaar tot 2018 bedroeg het verlies opgeteld 2,2 miljoen euro.

Chinese concurrentie

Penning wijt het bankroet in het verslag aan de concurrentie. "De markt voor zonnepanelen is onder druk komen te staan door producten uit China, die goedkoop worden aangeboden." Uiteindelijk waren de aandeelhouders niet bereid om het bedrijf nog langer te financieren. Ook een zoektocht naar externe financiers mislukte.

Het faillissementsverslag vermeldt het niet, maar dat een proefproject in een kazerne op Aruba dit jaar in de soep liep, zal niet hebben bijgedragen aan de bereidheid van potentiële financiers.

Onderzoek doorstart

Omdat Suncycle niet meer aan zijn financiële verplichtingen meer kon voldoen, werd het faillissement aangevraagd. Curator Dagmar Dielissen schrijft in het verslag dat zij de mogelijkheid van een doorstart met de technologie, die miljoenen heeft gekost, nog onderzoekt. De website van Suncycle is nog in de lucht.

Volgens een kantoorgenoot van de curator wordt nog steeds gewerkt aan een mogelijke doorstart. "Er lopen nog gesprekken met kandidaten". Of oprichter Penning bij die kandidaten zit, kan hij niet zeggen. Penning zelf was onbereikbaar; zijn telefoonnummers gaven geen gehoor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van