Ondernemen

Rabobank en ING sluiten sealbagautomaten 's nachts

19 november 2018 18:43 Aangepast: 19 november 2018 18:59
De Rabobank in Oudenbosch, waar de roof plaatsvond. Beeld © ANP

Geldstortautomaten zijn niet veilig voor plofkraken, dus besluit Rabobank ze voortaan 's nachts te sluiten. Dat doet de bank na de eerste plofkraak bij zo'n sealbagautomaat vanochtend vroeg. ING volgt het voorbeeld.

De woordvoerder van de bank zegt tegen het Algemeen Dagblad (AD) dat slechts 5 procent van alle stortingen 's nachts gedaan wordt.

De eerste plofkraak van een sealbagautomaat vond maandagochtend plaats in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop. De politie heeft inmiddels twee verdachten aangehouden, zij zaten in een busje waar vermoedelijk nog explosieven in lagen. Het is niet bekend hoeveel geld de dieven buit maakten.

Contant geld storten

Rabobank heeft circa zeshonderd sealbagautomaten in Nederland. In dit soort automaten kunnen ondernemers speciale zakjes met contant geld op de bank storten. Ze scannen de barcode op de sealbag en dan gaat de klep van de automaat open.

's Nachts wordt die barcode nu niet meer gelezen. Wie wil weten tot hoe laat de automaat werkt, moet contact opnemen met zijn eigen bankfiliaal. De Rabobank wil namelijk geen exacte tijdstippen openbaar maken.

ING en ABN AMRO

Ook ING doet zijn circa 270 sealbagautomaten 's nachts dicht, maar niet per direct. De bank wil ondernemers eerst op de hoogte brengen.

De sealbagautomaten van ABN AMRO blijven nog wel open in de nacht. Volgens de woordvoerder houdt ABN de situatie altijd in de gaten en zal de bank maatregelen nemen als het nodig is.

De ondernemer scant de barcode op de sealbag, vervolgens gaat de klep van de automaat open. Tijdens ‘nachtelijke uren’ wordt die barcode nu niet meer gelezen. Exacte tijdstippen waarop de automaten buiten werking zijn, wil de woordvoerder niet openbaar maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer over de plofkraak in Nieuwkoop

Meerdere huizen ontruimd na plofkraak in Nieuwkoop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van