Bijna alle buitensportmerken laten grove steken vallen als het gaat om duurzaamheid. Vooral het Britse Hi-Tec en het Nederlandse Nomad presteren slecht volgens vergelijkingssite Rank a Brand. "Outdoorliefhebbers die duurzaamheid belangrijk vinden, kunnen bijna nergens terecht."
Buitensporters begeven zich graag in de bossen, op een berg, langs het water of in de sneeuw. Kortom, ze houden van de natuur. Des te opvallender is het dat hun kleding vaak niet duurzaam, met respect voor diezelfde natuur, is geproduceerd.
Milieu
Bijna alle buitensportmerken laten grove steken vallen als het gaat om milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Dat blijkt uit gegevens van Rank a Brand.
Deze website beoordeelt en vergelijkt kledingmerken op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid op basis van een dertigtal criteria.
Zo werkt Rank a Brand
Om tot een score te komen, bestudeert Rank a Brand de websites en de jaarverslagen van merken. Ook wordt gekeken naar mvo-rapporten en andere openbare bronnen. Deze aanpak meet de transparantie van een merk. Geen informatie betekent geen punten.
De ervaring heeft oprichter Niels Oskam geleerd dat als in publieke bronnen niets staat vermeld, merken niets doen aan duurzaamheid.
Ruime voldoende
In opdracht van RTL Z heeft Rank a Brand een ranglijst opgesteld van buitensportmerken op basis van duurzaamheidscriteria. Het Duitse Vaude presteert het beste. Het merk voldoet aan 21 van de 31 gestelde criteria.
Daarmee komt Vaude uit op 68 procent, dat gelijk staat aan een B-label. Hoewel er verbeterpunten zijn, krijgt het merk wel een ruime voldoende.
A-label
Vaude probeert aan zoveel mogelijk criteria van Rank a Brand te voldoen, laat de duurzaamheidsmanager van het merk, Hilke Patzwall, weten aan RTL Z. "En dat is niet moeilijk voor ons, omdat duurzaamheid onze belangrijkste waarde is."
Waarom komt Vaude dan niet op een A-label uit? Patzwall: "Rank a Brand werkt uitsluitend met publieke data. Wij moeten dus gedetailleerder rapporteren en nog beter uitleggen wat we doen. Hierover zijn we in gesprek met de website."
Nomad en Decathlon
Alle andere merken zakken door het ijs, en flink ook. "Alles onder het B-label is niet goed. Outdoorliefhebbers die duurzaamheid belangrijk vinden, kunnen dus bijna nergens terecht. Dat terwijl het bijna allemaal dure merken zijn", zegt Oskam van Rank a Brand.
Het Britse Hi-Tec voldoet zelfs aan geen enkel criterium. Nomad doet het met drie procent nauwelijks beter. Ook de merken van Decathlon, Quechua en Kalenji doen vrijwel niets op gebied van duurzaamheid.
Lage score
Roeland Vervloet is duurzaamheidsmanager bij Decathlon en spreekt die conclusie tegen. "Rank a Brand baseert zich op een oud rapport uit 2015. Sindsdien hebben wij veel stappen gezet op gebied van duurzaamheid. Dat is te zien in ons laatste rapport uit 2017."
The North Face scoort met 14 procent ook heel laag. "Maar The North Face doet wel veel op gebied van duurzaamheid", zegt The North Face-retailer Thomas Poelert tegen RTL Z. "Alleen wordt dit niet publiek gemaakt."
De twee slechtst scorende merken, Hi-tec en Nomad, hebben niet gereageerd op vragen van RTL Z.
RTL Z Sustainable Trade Week
Hoe verantwoord is jouw koffie, chocolade en kleding? Krijgen boeren wel voldoende betaald en wordt er rekening gehouden met het milieu? RTL Z besteedt deze hele week aandacht aan duurzame handel, in samenwerking met IDH, The Sustainable Trade Initiative. Donderdag 15 november zenden we live uit vanaf het IDH Congres.