Ga naar de inhoud
Ondernemen

Blokker-familie zet gelijknamige winkels te koop

Beeld © ANP

De familie Blokker wil zijn meerderheidsbelang in de winkelketen verkopen. "Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familie-optiek, en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen."

Dat zegt president-commissaris Michiel Witteveen tegen Het Financieele Dagblad (FD). Volgens een woordvoerder van Blokker zijn er momenteel 'verkennende gesprekken' gaande.

Op dit moment zijn alle aandelen van de winkelketen in handen van Els en Albert Blokker, respectievelijk de weduwe en broer van de in 2011 overleden topman van het concern. Zij willen slechts een klein belang in de winkelketen behouden.

Ontluisterende
Lees ook:
Ontluisterende blik achter de schermen van ondergang Blokker

Oriënterende gesprekken

Het moederbedrijf Blokker Holding verkocht vorig jaar bijna alle winkelketens, behalve Blokker. Bart Smit, Leen Bakker en Intertoys zijn al verkocht. De koerswijziging ging gepaard met het sluiten van honderden winkels en het schrappen van bijna 2000 banen.

Voor Big Bazar en een deel van Xenos zoekt Blokker nog een koper.

Witteveen heeft al oriënterende gesprekken gevoerd voor de verkoop, zegt hij in het FD. Hij sluit niet uit dat de winkelketen verkocht wordt aan een buitenlandse investeerder. De nationaliteit van de koper is niet van belang, zegt hij.

Het
Lees ook:
Het succes van Action: meer kopen dan waar je voor kwam

Concurrentie budgetketen

Winkelketen Blokker is sinds 2014 verlieslatend en ook dit jaar verwacht president-commissaris Witteveen geen winst. Blokker wijt de verliezen aan de opkomst van online shoppen en budgetketens zoals Action.

Afgelopen jaren investeerde de familie miljoenen om de winkels te vernieuwen, maar tot nu toe mag het niet baten. Het concern boekte vorig jaar een verlies van 344 miljoen euro. Dat is een verdubbeling van het jaar ervoor.

Blokker telt ongeveer 430 winkels in Nederland en circa honderd in België. Bij elkaar werken er zo'n 8000 mensen.

Blokker
Lees verder
Blokker Holding raakt discounter Big Bazar niet kwijt

Nieuwe eigenaar krijgt het niet makkelijk

Retailexpert Kitty Koelemeijer denkt dat de familie Blokker al lang nadacht over deze beslissing. "Ze hebben eindelijk de knoop doorgehakt om ook de winkels met de eigen naam te verkopen", zegt ze tegen RTL Z.

Of dat een slimme zet is, moet nog blijken. De nieuwe eigenaar van Blokker krijgt het niet makkelijk, zegt zij. "In elk geval zal hij of zij in de kosten moeten snijden. Het heeft gevolgen voor de franchisenemers, want ook het aantal winkels zal dalen."

Daarom zal de familie Blokker de deal aantrekkelijker moeten maken, bijvoorbeeld door de schuld bij de familie kwijt te schelden.

Hoe moet het verder met Blokker?

03:32