Business

Patatoorlog escaleert: 'De EU zal Europese frieten verdedigen'

09 november 2018 15:54 Aangepast: 09 november 2018 15:56
Beeld © ANP

De antidumpingheffingen die Colombia heeft ingevoerd op diepvriespatat uit België, Nederland en Duitsland zijn in strijd met de regels. De Europese Commissie gaat het conflict daarom voorleggen bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Minister Sigrid Kaag en haar Belgische collega Didier Reijnders kregen daar steun voor, bleek vrijdag na overleg van de EU-handelsministers in Brussel. Beiden zeiden dat tevergeefs is geprobeerd de Colombianen op andere gedachten te brengen.

Actie is belangrijk

Zuid-Afrika en Brazilië voerden eerder al zulke heffingen in, en mede daarom is het volgens Kaag heel belangrijk dat er actie wordt ondernomen.

"Als ze hiermee wegkomen, dan kunnen ze dat in alle sectoren gaan doen. En dat is natuurlijk heel zorgwekkend. Wij houden ons aan de regels en verwachten dat ook van anderen", zegt Kaag. Snelle tegenmaatregelen verwacht de minister niet. "Daar gaat tijd overheen, en dat is frustrerend." 

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Patatje handelsoorlog: Colombia en Nederland verwikkeld in frietconflict

EU verdedigt onze frieten

"De EU zal Europese frieten verdedigen", reageert eurocommissaris Cecilia Malmström van handel fel. Volgens haar is het onderzoek waarop de Colombianen de heffingen baseren ongefundeerd.

Haar departement is begonnen de juridische procedure bij de WTO voor te bereiden. Het afgelopen jaar heeft haar team negentien keer geprobeerd de toegang van Europese patat tot de Colombiaanse markt te handhaven.

Vrees voor domino-effect

De Nederlandse aardappelindustrie vreest voor een domino-effect, waardoor de Zuid-Amerikaanse markt dichtgaat voor diepvriespatat.

"Het is voor deze sector heel belangrijk", zei Kaag, die aankondigde dat premier Rutte de zaak eind deze maand zal aansnijden tijdens een handelsmissie naar Colombia. Landbouwminister Carola Schouten reist ook mee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van