Sustainable Trade Week

Eerlijk zaken doen zonder concessies: het is Sustainable Trade Week bij RTL Z

12 november 2018 06:00 Aangepast: 12 november 2018 14:08
Vrouw aan het werk op een theeplantage op Sri Lanka. Beeld © Getty

Duurzaam, schoon en eerlijk. Nee, dat heeft al lang niets meer te maken met geitenwollensokken. Hoe klein of groot een bedrijf ook is, anno 2018 hoor je er niet meer bij als je handelt en produceert zonder na te denken over de gevolgen voor de wereld om ons heen. RTL Z helpt alle ondernemers daar deze week een handje bij.

Deze week besteedt RTL Z extra veel aandacht aan duurzaam zakendoen. We volgen bedrijven van begin tot eind bij de productie en verkoop van voedsel en goederen. Van de cacaoboer in Afrika en de duurzame supermarkt tot de productie van spijkerbroeken in Nederland.

Van arme boer tot dure supermarkt

Een eerlijkere wereld begint vaak in derdewereldlanden, waar de grondstoffen worden gehaald voor onze westerse levensstijl. Denk aan katoen, thee, koffie, cacao en soja. Het begint bij kleine boeren in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Via grote multinationals komt het uiteindelijk in onze supermarkten terecht. Maar wie worden nou rijk van die producten? De hele week lees je ondernemersverhalen en zie je reportages over hoe je als bedrijf eerlijker te werk gaat en hoe je als consument zo duurzaam mogelijk leeft.

Z Doc: Nederland Cacaoland

RTL Z-journalisten Sanne Boswinkel en Maarten Veeger volgden de weg van de cacaoboon en ontdekten dat Nederland een grote rol speelt in de wereldwijde chocoladehandel. Dinsdag, woensdag en donderdag zenden we hun documentaire Nederland Cacaoland uit op televisie. Deze Z Doc is vanaf woensdag ook te vinden op Videoland.

Donderdag: live bij The Future of Sustainable Trade

Het hoogtepunt van de week zie je donderdag. Dan is RTL Z de hele dag live bij de conferentie The Future of Sustainable Trade, georganiseerd door IDH, The Sustainable Trade Initiative. Hier wordt gevierd dat grote multinationals al tien jaar samenwerken voor duurzamere handel.

We spreken daar met onder meer duurzame supermarktketen Lidl, agri-financier Rabobank en koffieproducent Douwe Egberts. Alle uitzendingen volg je op onze Facebookpagina.

Miniatuurvoorbeeld
Sustainable Trade Week

Chocoladerepen in trek: van dure 'single origin' tot 100 procent cacao

De Sustainable Trade Week wordt mede mogelijk gemaakt door IDH. Multinationals, overheden en goede doelen werken via IDH samen aan een betere wereld door eerlijk handel te drijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van