Business

Tailormates, de maatpakkenspecialist van de Zuidas, is failliet

08 november 2018 11:07 Aangepast: 08 november 2018 13:51
In de winkel van Tailormates wordt de telefoon niet meer opgenomen.

The Tailormates, de Amsterdamse leverancier van maatpakken aan bankiers, advocaten en consultants, is failliet. De 183 investeerders die via crowdfunding geld aan het kledingbedrijf leenden, kunnen waarschijnlijk fluiten naar een deel van hun centen.

The Tailormates begon in 2014 toen mode-ondernemer Ronald Gans een fonkelnieuwe winkel op de Amsterdamse Zuidas opende. Daarnaast werkte het bedrijf met een netwerk kleermakers die aan huis en op kantoor de maten van klanten opnamen.

Bereid te betalen

Het modebedrijf richtte zich vooral op mannen die voor hun werk maatpakken nodig hebben, als bankiers, advocaten en consultants. "Deze mannen hebben interesse in fashion en lifestyleproducten en zijn bereid hiervoor te betalen", stelde het bedrijf toen het via crowdfunding geld ophaalde.

Sinds kort bood The Tailormates ook maatkostuums voor vrouwen aan. Klanten konden hun maatpakken eventueel ook leasen, voor 24 euro per maand.

Begin dit jaar kwam The Tailormates in het nieuws toen pakkenverkoper Suit Supply naar de rechter dreigde te stappen om een reclamecampagne waarin werd geknipoogd naar de concurrent. Die rechtszaak ging uiteindelijk niet door.

Crowdfunding

The Tailormates haalde afgelopen jaren via het crowdfundplatform KapitaalOpMaat in totaal 125.000 euro aan groeikapitaal op bij 183 investeerders. Het bedrijf betaalde 8 procent rente aan de geldgevers. Met het geleende kapitaal zou het bedrijf onder meer de webwinkel verbeteren en een franchisebedrijf beginnen.

Blijkbaar vond The Tailormates onvoldoende klanten die bereid waren om te betalen voor maatwerk, want nu blijkt de onderneming bankroet. Curator Su Chun Lin weet nog niet wat de precieze reden van het faillissement is. "Dat hebben we nog in onderzoek."

Oprichter Gans was onbereikbaar voor commentaar, bij de winkel wordt de telefoon niet opgenomen.

Doorstart mogelijk

Curator Lin ziet mogelijkheden voor een doorstart. "Er hebben zich diverse kandidaten aangediend voor een voortzetting." Gans is daar volgens Lin niet bij.

Het faillissement betekent dat de crowdfunders waarschijnlijk naar een deel van hun inleg en rente kunnen fluiten. De schuldeisers kunnen hun vorderingen indienen bij de curator. "Er bestaat nog een mogelijkheid dat het bedrijf voor die leningen zekerheden in onderpand heeft gegeven. Ook dat is nog in onderzoek", aldus Lin.

Volgens een woordvoerder van KapitaalOpMaat zijn er door The Tailormates voor de lening inderdaad onderpanden als zekerheid gegeven. "Het gaat onder meer om voorraden, inventaris en debiteuren. Het is nog wel de vraag welke andere financieringen er zijn. De aan ons gelieerde Stichting Zekerheden gaat zich maximaal inspannen om de zekerheden uit te winnen voor onze investeerders."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van