Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

CDA en D66 willen dat ACM kleine bedrijven beschermt tegen grote

06 november 2018 06:02
Beeld © ANP

Regeringspartijen CDA en D66 willen kleine ondernemers en zzp'ers beter beschermen tegen grote bedrijven die hun afspraken niet nakomen. Nu is het voor hen vaak te duur om hun gram te halen. 

Bij bijvoorbeeld te late betalingen, of misleidende abonnementen met ongunstige voorwaarden moeten kleine ondernemers (tot tien man personeel) bij de Autoriteit Consument & Markt terecht kunnen met een klacht. Dat gaan coalitiegenoten CDA en D66 vandaag voorstellen bij het debat over de begroting van Economische Zaken. 

'Oneerlijke handelspraktijken'

De ACM houdt nu uitsluitend toezicht op de relatie tussen consumenten en bedrijven. Maar Kamerleden Mustafa Amhaouch (CDA) en Kees Verhoeven (D66) vinden dat dit type kleine ondernemers, net als consumenten, beschermd moet worden tegen 'oneerlijke handelspraktijken'. 

Verhoeven: "Zzp'ers en mensen met een paar medewerkers kunnen te vaak moeilijk opboksen tegen de marktmacht van grote bedrijven. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer van een mkb'er wordt weggekocht door een groot bedrijf en vertrouwelijke bedrijfsinformatie doorspeelt. Dan moet deze mkb'er op de bescherming van de ACM kunnen rekenen."

Toezicht onder de loep

Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) heeft al toegezegd de verhoudingen tussen kleine en grote ondernemers eens te onderzoeken. CDA en D66 willen dat zij ook het toezicht onder de loep neemt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van