Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Kans op volwaardig ziekenhuis Lelystad flink kleiner geworden

05 november 2018 15:39 Aangepast: 05 november 2018 16:59
De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Beeld © ANP

De kans dat het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad zal doorstarten als volwaardig ziekenhuis, inclusief acute verloskunde en volledige spoedeisende hulp, is kleiner geworden. De enige partij die alle activiteiten wil overnemen, is de meest omstreden van de drie bekende overnamekandidaten.

Het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad, dat sinds 2009 in handen was van zorgondernemer Loek Winter, ging op 25 oktober failliet. De zorginstelling heeft ook vestigingen in Emmeloord en Urk.

Doorstart

Afgelopen twee weken probeert curator Alice van der Schee een doorstart te bewerkstelligen. Tot vrijdag konden kandidaten die geïnteresseerd zijn in een overname hun plannen indienen. Mogelijk wordt woensdag al bekend wie het failliete ziekenhuis gaat redden.

Hoeveel partijen precies plannen hebben ingediend, is niet duidelijk. Dat het er minimaal drie zijn, is wel zeker. Die geïnteresseerden zijn de Antonius Zorggroep in Sneek, het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk en de keten van privéklinieken Cardiologie Centra Nederland (CCN).

Geen volwaardig ziekenhuis

Voor zover bekend is de Antonius Zorggroep in Sneek vooral geïnteresseerd in de zorg in de Noordoostpolder, die vanuit een vestiging in Emmeloord kan worden geleverd. vanuit Sneek is er dus geen interesse in het runnen van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad.

Het St Jansdal in Harderwijk wil wel een groot deel van de zorg in Lelystad overnemen. Maar dat ziekenhuis zegt nadrukkelijk geen acute verloskunde en volledige spoedeisende hulp in Lelystad te kunnen leveren.

Vorige week leek minister Bruno Bruins nog aan te sturen op de instandhouding van die zorg in Lelystad, door extra geld te beloven.  Maar vandaag benadrukte het Harderwijkse ziekenhuis dat een zak extra geld geen soelaas bied. "Het vinden van gekwalificeerd personeel is met name voor de acute zorg uitermate lastig. (…) Extra geld vanuit de minister lost dit probleem niet op."

Breed palet aan zorg

Cardiologie Centra Nederland (CCN) heeft een plan ingediend dat er op papier het meest verregaand uitziet. "Het is de bedoeling om een breed palet aan zorg aan te bieden", schrijft initiatiefnemer Igor Tulevski in zijn voorstel.

Maar ook in zijn basisplan hebben complexe spoedeisende hulp en acute verloskunde geen plek. Volgens CCN kan die zorg eventueel wel worden toegevoegd "als de minister daar geld voor beschikbaar stelt, zoals hij heeft toegezegd."

Bezwaren

Daarmee is CCN voor voorzitter Cees de Bruin van de cliëntenraad van de IJsselmeerziekenhuizen de meest kansrijke kandidaat voor de doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen. “Ik kan me geen andere partij voorstellen”, zegt De Bruin vandaag tegen het ANP.

Maar tegen CCN bestaan ook bezwaren. Zo is de PvdA tegen een overname door de cardiologen van CCN, omdat zorgondernemer Loek Winter bij dat zorgbedrijf een flinke vinger in de pap zou hebben. Onder Winter gingen de IJsselmeerziekenhuizen failliet.

"Eerst het ziekenhuis op de fles, personeel en patiënten op straat en vervolgens alsof er niets gebeurd is weer opnieuw eigenaar worden. Minister Bruins moet hier dus niet intrappen", zegt PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen op haar Facebook-pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore