Ga naar de inhoud
Business

Van Kruimeltje naar crypto: Ruud Feltkamp stapt uit GTST voor startup

Acteur en ondernemer Ruud Feltkamp Beeld © ANP

Ruud Feltkamp (29), alias Noud Alberts uit Goede Tijden Slechte Tijden, zet zijn acteercarrière op een laag pitje om vol te gaan voor zijn startup Cryptohopper. Samen met broer Pim (32) raakte de acteur 'helemaal verslaafd' aan het daytraden van cryptocurrency's. Een jaar na de oprichting hebben 75.000 mensen een account aangemaakt op hun geautomatiseerde handelsplatform.

Heel wat mensen zullen een traantje wegpinken bij het bericht. 'Of juichen', grapt Feltkamp. Na 12 jaar verlaat hij de populairste soapserie van Nederland.

Eind augustus was zijn laatste werkdag op de set van Meerdijk en volgende week is hij voor het laatst te zien op tv. "Voorlopig, want ik wil nog wel acteerklussen blijven doen", zegt hij in gesprek met RTL Z.

Honderd-urige werkweek

Feltkamp kon al zijn bezigheden niet meer combineren. Naast acteur - op zijn negende acteerde hij al in de film Kruimeltje - is hij dj en startupondernemer. "Dat bedrijf wordt nu echt serieus, ik werkte de laatste tijd vaak wel honderd uur in de week. Ik moest gewoon kiezen om op te geven", zegt hij.

Dat werd GTST. De schuldige: bitcoin en andere digitale munten.

Robot helpt met handelen

Het bedrijf van de broers, Cryptohopper, biedt software aan om de handel in cryptocurrency te automatiseren. Dat is op de beurs met aandelen al vrij gewoon, vertelt de ondernemer, maar voor cryptomunten niet.

De broers Feltkamp ontwikkelden een handelsplatform met 'robot' die gebruikers helpt met handelen. "Mijn broer is het brein hierachter, hij is een enorm slimme developer."

Zelf inrichten

De software-as-a-service kan worden gekoppeld aan bestaande beursaccounts, zoals Coinbase en Kraken, zodat het de handelsgegevens van de gebruiker kan uitlezen. Vervolgens kun je de software inrichten zoals je wilt: wanneer er munten moeten worden gekocht of verkocht, hoeveel winst of verlies er moet worden geboekt voordat die actie mag worden ondernomen, et cetera. "Het klinkt moeilijk, maar dat is het niet", beweert Feltkamp.

Op het platform kunnen gebruikers professionals volgen en binnenkort ook templates en strategieën van ervaren traders kopen om hun eigen robot in te richten. Zo kunnen mensen van elkaar leren, is het idee. Ook kan binnenkort worden geoefend met gesimuleerd geld. "Dat is een essentiële stap voor ons om een groot handelsplatform worden", legt Feltkamp uit. "Voor professionals én beginners."

In de spotlights

Het lijkt een hele stap, van acteren naar cryptocurrency, maar in zijn eigen tijd is de acteur al maanden bezig met zijn bedrijf. Hij volgde cursussen in blockchain en bedrijfskunde, en wie hem hoort praten leert dat Feltkamp alles behalve een leek is waar het digitale munten betreft.

Ook het ondernemen is niet helemaal nieuw, want de broers Feltkamp komen uit een ondernemend nest. "Mijn ouders hebben vier restaurants gehad", vertelt hij. "Wij zijn het soort mensen dat overal kansen ziet", lacht hij.

Onzekere markt

Ondanks de beweeglijke, onzekere markt, wordt crypto het helemaal, denkt de ondernemer. "Er zijn nog veel problemen op te lossen, maar dit is echt een waanzinnige sector. Ik heb het afgelopen jaar zoveel geleerd."

Er liggen bovendien concurrenten op de loer. "Er komen er steeds meer bij, zoals Gimmer. Maar dat hoort ook bij ondernemen." 

Met een eigen investering van 1000 euro groeide het bedrijf uit naar een platform met inmiddels 75.000 gebruikers, vooral uit de VS en Groot-Brittannië, waar de startup veel adverteert. Die gebruikers kunnen vanaf 19 dollar per maand handelen. Feltkamp hoopt binnen drie jaar naar 1 miljoen accounts te groeien en kijkt hiervoor 'voor het eerst' ook naar externe investeerders en verschillende investeringsmogelijkheden.

Vanuit Amsterdam

Dat gebeurt vanuit Amsterdam, inmiddels met een team van negen mensen. "Wij zijn natuurlijk ook naarstig op zoek naar goede developers, zet dat maar in je stuk", zegt Feltkamp lachend.

In januari reist hij bovendien met StartupDelta mee naar techbeurs CES in de VS en in november naar Silicon Valley, waar Cryptohopper hoofdsponsor op een grote blockchainbeurs is.

"Wij vonden crypto in het begin vooral heel erg lachen en verslavend. En toen bleek het ook nog een serieuze business."

Hoera, de bitcoin is tien jaar! Maar heeft het ons ook wat opgeleverd?

03:41