Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Kans van één op duizend: Uber investeert in Nederlandse startup

08 augustus 2016 18:36 Aangepast: 30 juli 2017 17:30
Beeld © Otly

Uber investeert in een Nederlandse startup. Otly, een bank-app voor kinderen, krijgt een onbekend ('bescheiden') bedrag van het tech- meets taxibedrijf. "Het is best een eer", zegt mede-oprichter Jaron Borensztajn in Z Today. "Maar eigenlijk is veel belangrijker dat ze ons toegang tot hun netwerk geven en dat we met de naam 'Uber' verbonden worden."

Otly is een app waarin het zakgeld voor kinderen beheerd kan worden. "Als bijvoorbeeld David, één van mijn zoons, de auto voor mij heeft gewassen, dan geef ik hem wat geld via de app", legt Borensztajn uit. Momenteel is deze donatie alleen nog virtueel. Je kunt het bedrag dus 'registeren'. In de volgende versie worden de donaties daadwerkelijk gekoppeld aan bankrekeningen.

Kinderen hebben hun eigen versie van de app, waarmee ze kunnen zien hoeveel geld ze hebben. Het doel is om de kinderen de waarde van geld bij te brengen. "Ze kunnen het geld beheren via spaarpotjes. Zo leert een kind dat hij of zij kan sparen voor Fifa 17, wat heel duur is, of een voetbal", legt hij uit. Als je geld naar de ene post naar de andere doorschuift, merkt een kind dus dat het geld maar één keer uitgegeven kan worden.

"Iedereen kent het probleem dat je in de hectiek genegen bent om kinderen te geven waar ze om vragen. Uiteindelijk moeten ze wel leren dat geld niet automatisch uit de muur komt, want dat denken ze in het begin", vertelt hij.

Gekozen uit 4000 startups

Het bedrijf deed mee aan een pitch met 4.000 andere startups uit 21 landen. Via voorrondes werden er uiteindelijk vier winnende startups uitgekozen, waaronder het Nederlandse Otly.

De investering van Uber is fijn, maar Borensztajn is nog blijer met de 'goedkeuringsstempel' die zijn bedrijf door de investering krijgt. "Het geeft voor andere investeerders een soort veiligheidsgevoel, omdat we uit al die bedrijven zijn gekozen", zegt hij.

Tips van Kalanick

Zijn collega deed de pitch in Berlijn en mocht de app uiteindelijk voorstellen aan Uber-CEO Travis Kalanick. "Helaas mocht er maar één iemand naar de ontmoeting toe, dus ik kon niet mee", vertelt Borensztajn. "Hij had gedacht dat hij even snel een handje kon schudden, een foto mocht maken en weer weg moest wezen. Maar dat was helemaal niet zo."

Travis had het heel druk, maar maakte toch even tijd voor een gesprek: alle vier de startups kregen concrete tips. "Hij zei bijvoorbeeld: 'Waarom maak je geen investeringsfunctionaliteit, zodat kinderen ook leren investeren?' Daar gaan we zeker iets mee doen", zegt hij. Overigens gaf de CEO van Uber al eerder advies aan startende ondernemers. 'Zijn nerdgids', noemde hij het.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore