ZZP

Topman Randstad wil minimumtarief voor zzp'ers

24 oktober 2018 09:23 Aangepast: 24 oktober 2018 09:27
Randstadtopman Jacques van den Broek. Beeld © ANP

Jacques van den Broek, de topman van uitzendconcern Randstad, wil dat er een minimumtarief komt voor zzp'ers. Volgens hem is dat noodzakelijk nu er meer dan een miljoen mensen voor zichzelf werken.

Dat zegt Van den Broek in een interview met het FD. Met name platformbedrijven zoals Uber en Temper zijn de topman een doorn in het oog. Deze bedrijven hebben geen mensen in dienst, maar maken gebruik van zelfstandige ondernemers.

Die hebben daardoor geen recht op een ww-uitkering als ze ziek worden en ze bouwen geen pensioen op. "Als je een miljoen mensen op die manier laat werken, holt dat het sociale systeem uit", zegt Van den Broek tegen de krant.

Kabinet loopt vertraging op

De roep om een minimumtarief is trouwens niet nieuw en het kabinet is zelfs al bezig met het uitwerken van een wetsvoorstel. In het regeerakkoord werd al aangekondigd dat zzp'ers die voor langere tijd een klus doen voor een opdrachtgever daar minimaal 15 tot 18 euro per uur voor zouden moeten krijgen.

Als de beloning daaronder ligt beschouwt de overheid de zzp'er als iemand die in loondienst is en dan moeten er dus sociale premies worden afgedragen. Althans, dat was het idee. Maar het blijkt lastiger dan gedacht om dit uit te voeren.

Europese regels

Het afbakenen van het uurtarief wil nog niet lukken, maakte minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken deze zomer bekend, en er moet ook nog onderzocht worden of de regels niet in strijd zijn met Europese wetgeving.

"Het is misschien niet makkelijk, maar wel nodig", zegt Van den Broek daarover.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van