Business

Wakawaka wilde naam EY misbruiken om geld op te halen

22 oktober 2018 15:54 Aangepast: 08 mei 2019 11:23
Wakawaka-oprichter Maurits Groen botste met accountant EY. Beeld © ANP

Duurzame zaklampenfabrikant Wakawaka probeerde de naam van accountant EY te misbruiken bij het ophalen van 2,5 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. Omdat de kapitaalinjectie mislukte, ging Wakawaka failliet.

Wakawaka werd opgericht in 2012 door de sociaal ondernemers Maurits Groen en Camille van Gestel. Het bedrijf verkoopt zaklampen die met zonne-energie opgeladen kunnen worden. Voor elke lamp die er in de Westerse wereld werd verkocht, beloofde het bedrijf ook één lamp in ontwikkelingslanden te doneren.

Kapitaalinjecties broodnodig

Dankzij het duurzame en sociale imago wist Wakawaka bij investeerders en crowdfunders geld op te halen. Die kapitaalinjecties waren broodnodig om het hoofd boven water te houden. Want hoewel het bedrijf de laatste jaren gemiddeld 4,2 miljoen euro omzet per jaar draaide, boekte het aanzienlijke verliezen.

Dat blijkt onder meer uit het tweede faillissementsverslag, dat curator Karel Willemse zojuist heeft gepubliceerd. Zo leed Wakawaka in 2015 een verlies van bijna één miljoen euro. In 2016 was er sprake van een verlies van 1,3 miljoen euro. En in 2017 bedroeg het verlies ruim 800.000 euro.

Mislukte aandelenuitgifte

Door de aanhoudende verliezen kwam Wakawaka begin dit jaar opnieuw in geldnood. Daarom probeerde het bedrijf afgelopen zomer 2,5 miljoen euro aan nieuw kapitaal op te halen met de verkoop van certificaten van aandelen.

Maar die aandelenuitgifte mislukte. Door gebrek aan nieuw kapitaal ging Wakawaka afgelopen zomer failliet. In juli wist het bedrijf een doorstart te maken.

Schuld

Oprichter Van Gestel schoof de schuld van de mislukte aandelenuitgifte destijds in de schoenen van anderen. "We lagen goed op koers met de inschrijving op certificaten, maar door een externe partij ging de vaart eruit", zei de ondernemer in juni tegen RTL Z. Meer wilde hij daar toen echter niet over zeggen.

Nu blijkt dat die externe partij het accountantskantoor EY was. "De aandelenemissie heeft geen doorgang kunnen vinden wegens een geschil met de accountants over de inhoud en presentatie van de prospectus", schrijft curator Willemse. "Als gevolg [van dat geschil] heeft de accountant de relatie opgezegd."

Geen toestemming

Een woordvoerder van EY bevestigt het conflict. “Wakawaka noemde onze naam in het prospectus, dat zij gebruikte bij de aandelenuitgifte. Daarvoor hadden ze niet eerst om toestemming gevraagd. Wij hebben er toen bezwaar tegen gemaakt dat Wakawaka onze naam misbruikte om de uitgifte meer waarde te geven. Dat weegt in onze wereld heel zwaar."

De woordvoerder benadrukt dat EY slechts de samenstellende accountant van Wakawaka was. "Dat is de meest basale vorm van boekhouden; het optellen van alle bonnetjes om een jaarrekening samen te stellen. Wij waren dus geen accountant die een goedkeurende verklaring bij de jaarstukken gaf, of een oordeel gaf over de gezondheid van het bedrijf."

De relatie met Wakawaka is volgens EY verbroken omdat het bedrijf niet tijdig inging op een offerte van het accountantskantoor.

Niet genoeg geld

In tegenstelling tot Wakawaka ziet EY geen verband tussen het conflict en het afblazen van de aandelenemissie. "Wij hadden naar de rechter kunnen gaan, maar zo zwaar woog het niet. Wij hebben na wat juridisch gebakkelei gezegd; 'zand erover'. Volgens mij hebben ze de emissie afgeblazen omdat ze niet genoeg geld konden ophalen."

Na het faillissement bleek overigens dat Wakawaka zich niet aan de belofte had gehouden om per verkochte zaklamp een lamp aan ontwikkelingsprojecten te doneren.

Niet vingerwijzen

Mede-oprichter Van Gestel van Wakawaka wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. "Ik wil niet gaan vingerwijzen. Maar het geschil heeft zeker geleid tot een vervelende situatie."

Van Gestel ontkent dat er gebrek aan belangstelling van investeerders was. "Na een paar dagen stond de teller al op twee ton. Maar door het geschil konden wij geen investeerders meer benaderen. Zolang hier onduidelijkheid over was, bestond er een impasse. Dat heeft weken geduurd. Dat was dramatisch voor de aandelenuitgifte."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van