Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Hema-koper Boekhoorn stak geld Telfort-klapper in talloze bedrijven

18 oktober 2018 13:50 Aangepast: 18 oktober 2018 20:26
Beeld © ANP

De Hema komt in handen van de Nederlandse investeerder Marcel Boekhoorn. Hij werd rijk met Telfort, is bekend van de panda's van Ouwehands Dierenpark, zijn kantoor is boven het gorillaverblijf in de dierentuin en hij heeft een relatie met de zus van Yolanthe.

Dat hij Hema koopt, was een langgekoesterde wens, zo vertelde hij vandaag: "Ik ben al jaren een grote bewonderaar van Hema. Ooit heb ik zelfs een bod uitgebracht op het bedrijf, maar dat was veel te laag."

Hij ziet voldoende potentie om het bedrijf weer winst te laten maken. Als hem dat lukt, is dat niet bepaald zijn eerste zakelijke succes. De miljardair werd rijk met de verkoop van Telfort aan KPN, maar dat is niet zijn enige financiële klapper. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boekhoorn: 'Schuldenlast en ruzie nekten Hema'

Boekhoorn heeft een neus voor investeren. Daarbij heeft hij de hulp gehad van niet de minsten: voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven en Wilco Jiskoot, ex-bestuurder van ABN Amro die de leiding had over de zakenbank.

Maar Boekhoorn zelf heeft ook verstand van cijfers, zo was hij registeraccountant en partner bij accountantskantoor Deloitte.

Toen Boekhoorn voor zichzelf begon had hij al plannen om veel geld te verdienen. Niet voor niets noemde hij zijn investeringsmaatschappij ooit BoWoLaR; een afkorting voor 'Boekhoorn Wordt Lachend Rijk'. Volgens de Quote 500 bezit hij nu zo'n 1,8 miljard euro. Maar acht Nederlanders zijn rijker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk koper voor Hema: Marcel Boekhoorn wil warenhuis overnemen

Telfort

Een grote slag sloeg Boekhoorn met het mobiele telecombedrijf Telfort. Dat werd in 2005 verkocht voor bijna 1 miljard euro aan KPN, terwijl het voor slechts 25 miljoen euro was gekocht. Boekhoorn verdiende er uiteindelijk zo'n 0,5 miljard mee.

Boekhoorn bouwde Telfort uit tot de derde speler in Nederland. Eerder had hij zo'n kunstje al laten zien met Bakker Bart, dat in 1999 werd verkocht voor 350 miljoen euro.

Lange lijst bedrijvendeals

Nadat voor Boekhoorn met Telfort de zilvervloot was binnengelopen had hij genoeg geld om in veel andere bedrijven te steken. Zo investeerde hij via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos onder meer in bedrijven in digitale marketing, vliegtuig simulatoren, vastgoed en Suitsupply.

En Boekhoorn heeft nu nog belangen in ruim 30 bedrijven: onder meer Delivery Hero, de High Tech Campus in Eindhoven, de exploratie van olie, biometrie, antennes voor draadloos internet en glas voor vliegtuigen.

Niet alles dat Boekhoorn aanraakt verandert in goud: zo ging het mis met onder meer gratis dagblad De Pers, Spyker en TMG.

Speeltjes: NEC en panda's

Soms steekt Boekhoorn ook geld in speeltjes. Zo is de geboren Nijmegenaar al lange tijd een fan van voetbalclub NEC uit Nijmegen en hij stopt daar ook geregeld geld in.

Verder haalde Boekhoorn twee panda's naar Nederland, Ouwehands Dierenpark om precies te zijn. Het kostte hem 16 jaar om de Chinezen zo ver te krijgen. Het kantoor van Boekhoorn zit trouwens ook in de dierentuin, boven het gorillabedrijf, om precies te zijn.

Ook op het persoonlijke vlak weet Boekhoorn te scoren. Zo had hij eerder een relatie met Tatjana Simic en zangeres Hind Laroussi en heeft hij nu een relatie met Rebecca Cabau van Kasbergen, de zus van Yolanthe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore