Ga naar de inhoud
Ondernemen

Eindelijk koper voor Hema: Marcel Boekhoorn wil warenhuis overnemen

Beeld © ANP

Na jaren in de etalage te hebben gestaan is er eindelijk een serieuze koper voor de Hema gevonden. Ramphastos Investments, een bedrijf van ondernemer Marcel Boekhoorn, wil het warenhuis overnemen van Lion Capital, meldt Hema. Maar er is vrijwel direct gedonder ontstaan over de overname.

Opmerkelijk is dat Hema voor zijn beurt gesproken lijkt te hebben. Volgens zakenblad Quote is Boekhoorn 'woedend' omdat de deal nog niet rond zou zijn. Een woordvoerder van de miljardair wil desgevraagd niets zeggen over de zaak. Boekhoorn wordt in het persbericht dat Hema heeft verstuurd wel letterlijk geciteerd en lijkt daarin geen slag om de arm te houden.

Verwarring

Een woordvoerder van Hema begrijpt dat er verwarring was ontstaan, maar kan inhoudelijk niets vertellen. Duidelijk is wel dat het rommelt: de persconferentie over de deal is in ieder geval verzet van 11.30 naar 15.00 uur.

Of Boekhoorn daar ook daadwerkelijk aanschuift is nog maar de vraag: "Ik heb geen idee", zegt een medewerker van Ramphastos daarover. Boekhoorn zelf reageert niet op verzoeken om commentaar.

Lion Capital

Het oer-Nederlandse Hema is sinds 2007 in handen van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Dat bedrijf wil al geruime tijd van Hema af, maar tot nu toe lukte het telkens niet om tot een deal te komen.

Oorzaken zijn onder meer de interne ruzies tussen het hoofdkantoor en de franchisenemers, en de aanhoudende verliezen die Hema de afgelopen jaren boekte. 

Groeien

Boekhoorn schrijft in het persbericht van Hema dat hij het bedrijf weer wil laten groeien. "Hema is een iconisch merk met geweldige internationale kansen, maar ook in Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om te groeien", aldus de ondernemer.

Daarom wil hij meer investeren in de belangrijkste markten, Nederland en België. Daarnaast moet er ook werk gemaakt worden van betere onlineverkoop en verdere uitbreiding in het buitenland.

Financieel gezond maken

Een van de belangrijkste doelen zal ook zijn om Hema weer 'verder financieel gezond te maken'. Dat is zeker geen overbodige luxe, gezien de aanhoudende verliezen die het warenhuis de afgelopen jaren boekte.

De deal is, volgens Hema, het inmiddels goedgekeurd door de ondernemingsraad van het bedrijf, maar moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Vakbond CNV reageert positief op de overname. "Boekhoorn is een opportunist die kansen grijpt als hij ze ziet, begrijp ik uit alle beschrijvingen over eerdere deals van hem", aldus CNV-bestuurder Martijn den Heijer."Maar ik verneem geen sprinkhanengedrag: invliegen, kaalvreten en weer door. Dit zou wel eens kunnen zijn wat de Hema nodig heeft."

Ruzie franchisers opgelost

Ook de franchisenemers, waarmee Hema al jaren in de clinch ligt, scharen zich achter het overnameplan. Volgens voorzitter Paul Loeff van de belangenvereniging van franchisenemers is er een akkoord met de nieuwe eigenaar. “De geschilpunten uit het verleden zijn zeer constructief besproken en opgelost.”

Welk bedrag Boekhoorn bereid zou zijn om te betalen voor Hema niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat Hema in zijn geheel wordt overgenomen, inclusief de schuldenberg die het bedrijf de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Hema had eind vorig jaar een nettoschuld van 686 miljoen euro.

Drie pogingen

De afgelopen jaren is het verkopen van Hema drie keer mislukt. De laatste poging is nog maar van juni dit jaar geleden. Toen haakte de Belgische investeerder Core Equity uiteindelijk toch af.

Heb je tips over Hema? Mail naar paul.le.clercq@rtl.nl

Bron: RTL Z